Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Aj škôlky čaká zdražovanie. Rodičia sa zvýšeným poplatkom nevyhnú
Zdielať na

Aj škôlky čaká zdražovanie. Rodičia sa zvýšeným poplatkom nevyhnú

BRATISLAVA/ČADCA / Zdražovanie pocítili nielen rodičia školákov, ale aj škôlkarov. Školné na mesiac porástlo o niekoľko desiatok eur a viac platia aj za stravu. Mestá a obce tak kompenzujú finančnú stratu, ktorú im prinieslo rozhodnutie vlády o zvýšení daňového bonusu na dieťa.

V niektorých prípadoch išlo až o dvojnásobok pôvodnej sumy

V Petržalke ste si za jedno miesto mesačne zaplatili 40 eur. Od apríla poplatky porastú, vzhľadom na zvýšenie energií, rozširovanie kapacít materských škôl a na zvyšovanie platov učiteľov. "Rozhodli sme sa, že poplatok zvýšime na 75 eur, s tým, že pridáme aj rôzne benefity pre sociálne slabšie rodiny a pre rodiny, ktoré majú viac detí" uviedol vedúci referátu komunikácie mestskej časti Petržalka, Jozef Rybár.

Zdražovanie pocítili aj v iných mestských častiach hlavného mesta. V niektorých bolo zvyšovanie už schválené. Pocítia ho už pred aprílom. Mamu Noru, ktorá žije s dieťaťom vo Vrakúni, situácia znepokojuje: "Samotný poplatok za škôlku vzrástol z 25 na 50 eur, teda skokovo o 100 %. A to chcem podotknúť, že hovoríme o najlacnejšej mestskej časti v rámci Bratislavy."  Zdražovanie sa týkalo aj stravného. "Určite nie som jediná nemilo prekvapená. Stravná jednotka v škôlke zdražela o jedno euro na deň a to máte minimálne 20 eur na mesiac," dodala Nora.

Mestá a obce by mohli pristúpiť k čiastočným kompenzáciám pre rodičov, ako to plánujú urobiť napríklad v Petržalke. "Po novom to bude tak, že 75 eur zaplatíte za prvé dieťa a na druhé, tretie, štvrté a každé ďalšie dieťa platí 50 % zľava. Čiže po novom, za tieto ďalšie deti sa bude platiť len 37,5 eur, čo je menej, ako tých 40 eur, čo bolo pôvodne," uviedol Rybár.

Zdražovanie sa netýka len Bratislavy

Aj v Dolnom Kubíne boli nútení poplatky navýšiť. Strava pre jedného predškoláka vyjde po novom na 50 eur. Strava pre školákov približne na 40 eur mesačne. "Zvýšila sa aj cena potravín, to znamená, že potraviny si rodičia hradia v plnej miere. U nás to vyjde na 2,10 eur v materskej škole," vyjadril sa vedúci odboru školstva Mestského úradu Dolný Kubín, Michal Švento.

O šesť eur sú zdvihnuté aj režijné náklady v predškolských zariadeniach. Vo viacerých obciach ešte na obecnom zastupiteľstve tieto témy nepreberali. Mnohí rodičia tak nevedia, aké zdražovanie ich čaká.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy