Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
15 dôchodkýň vytrelo zrak podvodníkom. Dámy, nezávisle na sebe, povedali nie pri pokuse vydierania
Zdielať na

15 dôchodkýň vytrelo zrak podvodníkom. Dámy, nezávisle na sebe, povedali nie pri pokuse vydierania

POPRAD / Nedali sa oklamať a podvodníkom povedali rázne nie. Hovoríme o 15-tich seniorkách z Popradu. Dôchodkyne v priebehu dvoch dní nezávisle na sebe odmietli telefonické vydierania a neúspešné pokusy o podvod, okamžite nahlásili polícii.

Stredobodom záujmu podvodníkov boli seniorky vo veku od 66 do 89 rokov žijúce v meste Poprad. Niektorým z nich zavolala žena, ktorá sa predstavila ako zamestnankyňa banky a chcela vedieť, koľko majú doma peňazí a koľko na účte. No a v ďalších prípadoch sa zas v telefóne ozval mužský hlas. "Muž volal pod zámienkou, že je policajt a že pani hrozí nebezpečenstvo a chce ju niekto okradnúť a on ako polícia ju chcel ochrániť," povedala hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová. 

Ďalej žiadal ženu, aby mu povedala, koľko má doma peňazí. V niektorých prípadoch zas podvodníci vytiahli klasický príbeh o autonehode príbuzného, lenže tentokrát 15 popradských senioriek v priebehu dvoch dní povedalo podvodníkom rázne nie a oklamať sa nedali. "Niektoré dámy ukončili podozrivý hovor hneď, niektoré si tieto informácie overili u svojich blízkych," dodala Ligdayová. 

Konečne je to aj v tejto oblasti pozitívna správa. Odvážne seniorky môžu byť príkladom ostatným mužom i ženám. Nestali sa obeťami bezcitných podvodníkov a nielenže im povedali nie, ale okmažite informovali o pokuse aj políciu. Podvodníci to ale nepochybne budú skúšať ďalej. "Upozorňujeme starších občanov, aby na prípadné telefonáty, typu váš syn mal dopravný nehodu a potrebuje peniaze, alebo tu je polícia, budete prepadnutý a preto dajte peniaze a cennosti do tašky a vyhoďte ju von balkónom a podobne, nereagovali a uvedené oznámili na linku 158," konkretizovala zástupkyňa riaditeľa Obvodného oddelenia Okresného riaditeľstva policajného zboru Poprad Jana Kapolková. 

Prevencia je preto stále dôležitá a popradskí policajti sa rozhodli ešte zintenzívniť informovanie seniorov v tejto oblasti. Chcú sa spojiť so starostami obcí, farskými úradmi i vedením mesta no a do boja proti bezcharakterným bojovníkom by sa mali zapojiť aj príbuzní našich mám, otcov, babičiek či dedov. "Taktiež týmto žiadame rodinných príslušníkov starších občanov, aby ich upozorňovali na prípadné podvodné telefonáty," uzavrela Kapolková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy