Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
TV JOJ na Ukrajine: Ľudia z Ľvova sa boja ostreľovania, doteraz to nebolo až také intenzívne
Zdielať na

TV JOJ na Ukrajine: Ľudia z Ľvova sa boja ostreľovania, doteraz to nebolo až také intenzívne

ĽVOV / Bol to rok utrpenia a zároveň veľkej odvahy. Vyše 5000 rakiet vypálili Rusi na územie Ukrajiny od začiatku vojny a uskutočnili takmer 3500 leteckých útokov. Reportérka TV JOJ Katarína Kleknerová strávila deň pred výročím ruskej agresie s ľuďmi z Ľvova. Hoci mesto nie je ostreľované tak intenzívne ako východ krajiny, Ukrajinci sa obávajú, že Rusko im da o sebe vedieť aj tam.

"Ja sa bojím, čo horšie sa ešte môže stať. Na druhej strane, nechcem prežiť ten deň, pretože bol najhorším v mojom živote," povedala Irina, podobne ako v životoch ďalších, vyše štyridsiatich miliónov Ukrajincov, ktorým sa vtedy zrútil svet. "Ja si ten deň pamätám veľmi presne, každú sekundu od rána do večera, že ako sa môj mladší brat zbalil za 20 minút a odišiel z domu, počuli sme výbuchy, sirény, videli sme výbuchy," dodala Irina. 

Irina je z Ľvova a prekvapilo to, ako plynule hovorí po slovensky. Mladá Ukrajinka je učiteľkou slovenčiny. Dlho sa reportérka rozprávala o tom, aký mala dopad vojna na jedno z najväčších miest západnej Ukrajiny. Ľvov je priemyselné populačné centrum a rakety dopadli aj tam. Ukrajinci sa s tým naučili žiť. "Najzaujímavejšie je to, že ak sa niekedy pozrieme na appku a vidíme, čo sa deje, vieme, že ak lietajú Bielorusi, môžeme ísť von. Ale keď je raketový útok, musíme sa skryť," dodala Irina. 

10-ročný Dávid drží na kolenách farebný plagát, ktorý si sám vyrobil. Rovnako aj náramky. Predáva ich za dobrovoľnú cenu. Napísal naň "kúpte si náramok, peniaze sú na naše víťazstvo." "Keď sa začala vojna, volala mi manželka, bála sa, ľudia nevedeli, čo majú robiť, panikárili. Nemohli sme tomu uveriť," uviedol Voloďa. Ako povedala jeho manželka Soňa, manžel sa hneď na druhý deň prihlásil na vojnu. "Dátum 24. februára pre mňa znamená, že nemôžem dva dni spať, pretože tento dátum mi zmenil život, pretože kto čakal, že v 21.storočí na vás zaútočí krajina, ktorá vám vezme územie a zničí vás ako národ," uzavrela Irina. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy