Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Internetom koluje hoax o vyslaní slovenských vojakov na Ukrajinu. Vyvrátil ho minister Naď
Zdielať na

Internetom koluje hoax o vyslaní slovenských vojakov na Ukrajinu. Vyvrátil ho minister Naď

BRATISLAVA / Je to iba ďalšie strašenie ľudí, tvrdí poverený minister obrany Jaroslav Naď. Na internete sa objavilo Uznesenie o vyslaní slovenských ozbrojených síl na Ukrajinu. Uznesenie naozaj existuje a čaká teraz na prerokovanie v parlamente. Súvisí ale s programom Európskej únie o pomoci pre Ukrajinu. Členské štáty sa v ňom dohodli, že budú cvičiť ukrajinských vojakov. Nie však na území Ukrajiny.

"Je nezodpovedné strašiť ľudí, klamať ľudí a hovoriť, že ženieme Slovensko do vojny. Nie neženieme," povedal Naď. Vo verejnom priestore sa objavilo uznesenie vlády, v ktorom je napísané, že by mohli byť v budúcnosti slovenské ozbrojené sily vyslané na Ukrajinu. "Dostalo sa nám do rúk uznesenie vlády Slovenskej republiky k návrhu na vyslanie príslušníkov slovenských ozbrojených síl do asistenčnej misie EÚ pre Ukrajinu," uviedol poslanec Európskeho parlamentu Milan Uhrík. 

Uznesenie má súvislosť s rozhodnutím štátov Európskej únie na podpore Ukrajiny z októbra minulého roka. Ide o to, že sa štáty dohodli na výcviku ukrajinských ozbrojených síl na území Európskej únie. Hlavné veliteľstvo tejto misie bude v Bruseli. No s nasadením vojsk európskych krajín na Ukrajine sa v súčasnosti v dobe vojny neráta. "Strana , ktorá opakovane klame, straší ľudí, zavádza a medzi jej predstaviteľmi je viacero právoplatne odsúdených extrémistov, tentokrát šíri naratív a snaží sa pretlačiť pseudotému. Výcviková misia pre Ukrajinu neznamená výcviková misia na Ukrajine! Ani mobilizácia, ani odchod vojakov, ani zapájanie SR do vojny sa nekoná," napísal Naď na sociálnej sieti. 

Šéf rezortu obrany Jaroslav Naď na svojom Facebooku tiež uviedol, že ministerstvo bude pozorne sledovať všetky vyjadrenia, ktoré podľa nich vedu k šíreniu poplašných správ, a bude ich predávať polícii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy