Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Smiech, radosť, zábava: Zábery zo života ľudí na Ukrajine, ktoré boli pred vojnou bežnou záležitosťou
Zdielať na

Smiech, radosť, zábava: Zábery zo života ľudí na Ukrajine, ktoré boli pred vojnou bežnou záležitosťou

Zdroj: bbc.com

BRATISLAVA / Vojna na Ukrajine sa začala 24. februára 2022 a ľudia predtým netušili, čo to v skutočnosti je. Pár dní či hodín pred vstupom ruských vojsk na územie Ukrajinu sa ľudia na sociálnych sieťach podelili s fotkami, na ktorých vidieť radosť, smiech či zábavu.

Pozrite si 10 záberov aj s krátkymi opismi Ukrajincov, ktoré boli vyhotovené tesne pred začiatkom vojny u našich susedov. 

1. Prechádzka a selfie

bbc.com

​Fotografia z 23. februára 2022 zobrazuje 24-ročnú Angelinu Chaban, ktorá bola na prechádzke v jej okolí. Vonku bolo podľa nej v ten deň pekné počasie, no bolo cítiť, že sa niečo môže stať. "Urobila som tú fotku, pretože bolo dobré počasie a vyzerala som na nej dobre. Je to na vidieku na okraji Kramatorsku na východe Ukrajiny. Je to moje obľúbené miesto," povedala Angelina. 

Počas prvých týždňov ruskej invázie na Ukrajinu zostala doma, no 7. apríla sa presťahovala do Vinnycie a potom následne do Kyjeva. "Keď sa pozriem na túto fotku, cítiť, že je to ako z iného života," dodala. 

2. Práca z domu s mojou mačkou

bbc.com

​32-ročná Anna pracovala 22. februára z domu. Vedľa seba mala mačku, s ktorou sa popri práci aj hrala. Fotku urobila preto, že mačka vyzerala na nej rozkošne. Jej meno je Fura a zachránila ju Annina sestra, keď ju ešte ako mačiatko vzala z hlavnej cesty. 

"V tom čase sa v médiách začali objavovať podozrenia, že sa niečo stane a ľudia o tom hovorili. Dúfala som, že ak dôjde k eskalácii situácie, nebude to mať vplyv na civilné obyvateľstvo," povedala Anna. 25. februára sa rozhodla, že sa presťahuje z Kyjeva na severozápad krajiny. V lete sa vrátila naspäť do hlavného mesta. Celú cestu absolvovala so svojou Furou.  

3. Predškolské projekty

bbc.com

​Ihor Bezrukyi sa podelil s fotografiou z 22. februára, na ktorej je zobrazená jeho dcéra Marta, ktorá drží v ruke sviečku. Tú vytvorila v škôlke, kde bola aj s ostatnými deťmi kreatívna. Rodičia na ňu boli veľmi hrdí, pretože sviečka bola veľmi pekná. Nikto však nevedel, čo sa o ďalšie dva dni stane.

"Moja dcéra oslávi siedme narodeniny v marci 2023, no v škôlke nebola od 24. februára 2022. Manželka ju nechce pustiť. Bál som sa, že pre vojnu sa budem musieť so svojou rodinou rozdeliť. Ale stále sme tu spolu," povedal Ihor. 

4. Obed a drinky s priateľmi

bbc.com

​Bol obyčajný deň a 28-ročná Valeriia Dubrovska sa rozhodla, že po práci pôjde so svojimi priateľmi na pár drinkov. Dali si niekoľko pív, dobré jedlo. Valeriia si veľmi nepamätá, aké mala v ten večer pocity, no vie, že si hovorili vtipy. Tie sa týkali aj možnej ruskej invázie na Ukrajinu, no všetci potom nad tým mávli rukou. 

"Pár dní po invázii Ruska na Ukrajinu som stretla dvoch kamarátov, s ktorými som bola v ten večer v bare. Všetci sme pomáhali armáde stavať barikády okolo Odesy. Pri pohľade späť to bol veľkolepý pohľad – desiatky hipsterov vláčiacich vrecia s pieskom," uviedla Valeriia. 

5. Dlhý víkend v Ľvove

bbc.com

​30-ročnú Sofiu Doroshenko prišiel pred vojnou na celý víkend pozrieť jej kamarát, pretože oslavovala narodeniny. Boli na prechádzke v meste a išli sa pozrieť aj na panoramatický výhľad z novootvoreného kostola. Boli poslední návštevníci v ten deň, takže ich požiadali, aby za sebou zatvorili dvere.

V tom čase sa Sofia cítila dobre, mala dobrú prácu, vychádzala s kamarátmi. Tiež bolo podľa nej cítiť niečo vo vzduchu, pocit, že prichádza niečo nevyhnutné a že sa všetko zmení. "Momentálne je výhľadňa, kde sme s kamarátom boli, zatvorená. Už len zriedka robím fotky telefónom. Teraz robím fotky do dokumentu o celej situácii," povedala Sofia. 

6. Rodinné chvíle v domácnosti

bbc.com

"Vyfotil som svoje prvé dieťa, syna Yaroslava," povedal Ievgen Pereverziev. Mal vtedy len šesť mesiacov. Ich domáci miláčik je tiež na fotke – je veľkým priateľom jeho syna. "Opustili sme náš domov 24. februára. Jazdil som tri dni do západnej časti Ukrajiny, aby som priviedol svoju rodinu na bezpečnejšie miesto," vysvetlil Ievgen. Ich dom v Dnipro je stále tam, ale nikto v ňom nebýva. Musel požiadať priateľov, aby to upratali, pretože keď odchádzali, chladnička bola stále plná jedla.

"Kedysi som vlastnil cestovnú kanceláriu, ale teraz je cestovný ruch úplne mŕtvy. Dobrovoľne sa hlásim k armáde, dovážam autá pre armádu z hraníc do strednej časti Ukrajiny. Stále šoférujem, šoférujem, šoférujem," smutne podotkol Ievgen. V tomto období života dieťaťa rastú tak rýchlo. "Niekedy som preč 10 dní a keď sa vrátim, zistím, že sa naučil niečo nové," doplnil Ievgen.

7. Semifinálový zápas 

bbc.com

Borys Shelahurov pózoval spolu s tímom po prehre v semifinále miestneho futbalového turnaja v Charkive. "Dal som jediný gól v tom zápase pre náš tím," povedal Borys. 

Aj keď prehrali, boli šťastní, pretože hrali dobre. "Vtedy som neveril, že dôjde k vojne. Chcem hrať ďalší turnaj so svojím tímom," dodal Borys.

​8. Káva ako projekt popri autoškole 

bbc.com

Oleksandr Popenko si po hodine jazdy 22. februára 2022 vyfotil "Paríž, ľúbim ťa" šálku kávy. "Bola to súčasť fotografického projektu, na ktorom som pracoval," vysvetlil Oleksandr. "Žili sme v Buche a strávili sme prvé dva týždne po invázii v suteréne predškolskej školy, ktorá bola blízko našej budovy. Schudol som 10 kg za tie dva týždne," smutne dodal. 

10. marca, keď pešo unikli ruskej okupácii, prešli 22 km. Keď dosiahli prvý ukrajinský kontrolný bod, boli dojatí. Oleksandr sa stále snaží spraviť svoj fotoprojekt napriek vojne. Stále neprešiel vodičskou skúškou.

9. Zábava s priateľmi 

bbc.com

"Pracujem v Lvivskej národnej galérii umenia, v paláci Potocki," povedal Andrii Rybka. Každý rok dáva múzeum tieto lacné zimné dekorácie až do jari a Andrii si z nich vždy robí žarty.

Všetci v meste hovorili o možnosti vojny. Pár dní pred 24. dňom, bez toho, aby vedel, čo sa môže stať, samozrejme, požiadal priateľa, aby ho vyfotil s dekoráciami. "Stále pracujem v múzeu, ale všetko je teraz iné. Mám pocit, že uplynulo 100 rokov, zažili sme toľko," smutne doplnil Andrii. 

10. Aktivity pre deti v múzeu

bbc.com

Táto fotka bola urobená pri prezentácii novej knihy v Národnom múzeu umenia v Kyjeve. "Kým sa dospelí rozprávali, moje deti a deti môjho priateľa si sadli a hrali sa," povedal Zhenya Molyar. 

6. marca išiel so svojimi deťmi na maďarskú hranicu, nechal tam auto a pokračoval pešo. "Myslím na to, ako bezstarostné sú deti na tejto fotke a ako boli čoskoro potom nútené vykonať takú znepokojujúcu cestu – jazdiť dlho bez toho, aby vedeli, kam idú, ako plakali ich matky," dodal Zhenya. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy