Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Opozícia stále presadzuje júnový termín volieb a vraj stačí, ak prezidentka pohrozí úradníckou vládou
Zdielať na

Opozícia stále presadzuje júnový termín volieb a vraj stačí, ak prezidentka pohrozí úradníckou vládou

BRATISLAVA / Skrátenie skráteného volebného obdobia je stále v hre. Na termíne predčasných volieb 30. septembra sa síce bývalá koalícia dohodla, ale skorší dátum podporuje prezidentka, predseda parlamentu, či opozícia. Tá sa opäť pokúsi vyvolať mimoriadnu schôdzu, na ktorej by hlasovali o júnovom termíne.

Aktuálne dianie v parlamente sleduje z prezidentského paláca aj hlava štátu Zuzana Čaputová, ktorá nateraz úradnícku vládu odmieta vymenovať, naďalej však trvá na skoršom termíne predčasných volieb. Dohoda je ale zatiaľ jasná na 30. september. V posledný januárový deň o tom rozhodli strany bývalej koalície. Boris Kollár dlhodobo súhlasí s akýmkoľvek termínom.

OľaNO však zmenu stále odmieta

"My si budeme ctiť naše dohody ktoré sme dali premiérovi, tak ako sme dali, tie predčasné voľby by mali byť v septembri," uviedol Michal Šipoš, predseda poslaneckého klubu OĽaNO.

Opozícia sa nevzdáva

Termín volieb by sa totiž dal ešte zmeniť, ale len v prípade, ak by sa v parlamente našlo 90 hlasov poslancov. V piatok sa o mimoriadnu schôdzu pokúsil SMER-SD a bez úspechu. "Na zastavenie toho chaosu by mali byť predčasné voľby, čo najskôr," hovorí poslanec parlamentu Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD). 

"My nebudeme tancovať tak ako si Fico s Pellegrinim pískajú." My si ctíme dohody, ako to bolo navrhnuté u premiéra, september." tvrdí Šipoš.

"Najlepším jediným riešením v tejto situácii je, aby sa politické strany v parlamente dohodli na skoršom júnovom termíne," uviedol podpredseda europarlamentu Michal Šimečka (PS). 

Ďalší pokus na zvolanie mimoriadnej schôdze by mal byť budúci týždeň. Ak návrh opozícia podá predseda parlamentu bude mať 7 dní na to, aby ju zvolal.

"Hlas hovorí o júnovom termíne, aj Smer, máte tu Sme rodina máte tu to všetko čo prešlo na kandidátke ĽSNS, od kotlebovcov a tarabovcov, to je dokopy 75, potrebujeme 15," tvrdí Eštok. 

"Nemám problém s júnom, navrhol som to aj Hlasu a Smeru, aby zahlasovali za ochranu Úradu špeciálnej prokuratúry, odmietli." uviedol poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí). 

Podľa Hlasu-SD všetko závisí od liberálov

Richard Sulík sa už ale v minulosti vyjadril, že zatiaľ platí dohoda o 30. septembri.

Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala politikov, aj na zastavenie takzvanej „parlamentnej smršte“. Ide o predkladanie návrhov, ktoré môžu zaťažiť štátny rozpočet o stovky miliónov eur.

Čas na skrátenie skráteného skráteného volebného obdobia sa blíži ku koncu. K tomu, aby sa predčasné voľby mohli konať 24. júna ich predseda parlamentu Boris Kollár musí vyhlásiť najneskôr 6. marca. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy