Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ceny energií ohrozujú aj našu klasiku - domácu pálenku. Niektoré pálenice už zatvorili
Zdielať na

Ceny energií ohrozujú aj našu klasiku - domácu pálenku. Niektoré pálenice už zatvorili

BRATISLAVA / Existenciu páleníc na Slovensku ohrozujú vysoké ceny energií. Zvýšenie spotrebnej dane budú musieť buď vykompenzovať zvýšením cien alebo ich zatvoria. Veľmi reálne sú obavy z toho, že sa ľudia vrátia späť k podomácky páleným destilátom. Spôsobí to škodu nielen štátu pre nižší výber daní, ale na čierno pálený alkohol môže ohroziť aj zdravie ľudí.

"My máme pálenicu na elektrinu, a od januára tohto roka sa nám elektrina zvýšila zo 72 euro na 234 euro, by sme museli zvýšiť cenu za to pálenie na takú sumu, že nevieme, či by bol človek ochotný zaplatiť," informuje Milan Broškovič, Pálenica a liehovar Dvory nad Žitavou. "Predtým som platil 1400 eur a teraz 2161," hovorí Zoltán Karkó, Pálenica a liehovar Búč.

Destilácia ovocia má na Slovensku veľkú tradíciu, po zvyšovaní cien energií je otázne, koľkí jej zostanú verní. Vysoké ceny energií sa aktuálne javia ako šibenica pre tento sektor. Viacerí prevádzkovatelia uvažujú o zatvorení. "Už zatvárajú, vieme o tom v združení, že 9 páleníc skončilo svoju činnosť, energie sú tak strašne drahé, že to jednoducho neunesú," hovorí Viktor Mikuška, predseda Združenia páleníc a liehovarov na výrobu destilátov. 

Zdražovaniu sa nevyhnú aj z dôvodu zvyšovania spotrebnej dane ne lieh od apríla. "Momentálne bola sadzba za jeden liter absolútneho 100% alkoholu - 10,80 eur a zvyšuje sa na 14,70 eur, čiže je to skoro o polovicu," tvrdí Broškovič. "Nebudú mať na to financie, majú problémy so samotným, s prežitím," hovorí Karkó.

Páleničiari a liehovarníci majú obavy, že sa doterajší užívatelia pestovateľských páleníc vrátia k domácemu páleniu. Štát by tak mohol prísť o nemalú položku, až 40 miliónov ročne, ktorú páleničiari odvádzajú ako spotrebnú daň. "To je prvá vec, že štát ich nedostane od nás, druhá vec, že stratí tie peniaze, keď bude musieť ministerstvo zdravotníctva liečiť tých vo svojich zariadeniach, ktorí budú páliť doma," tvrdí Mikuška. 

Otázkou zostáva, či páleničiari prídu o rozdiel medzi zazmluvnenou a zastropovanou cenou energie. "Tam je tých 40 euro nad tú hranicu, či nám to niekto vráti, alebo nie, uvidíme," hovorí Broškovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy