Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Koľko milionárov žije na Slovensku? To číslo vás asi prekvapí
Zdielať na

Koľko milionárov žije na Slovensku? To číslo vás asi prekvapí

BRATISLAVA / Vysoká inflácia, energetická kríza a vojna na Ukrajine v minulom roku preverili nielen odolnosť našich nervov, no zároveň spôsobili prievan aj v našich peňaženkách. Kým mnohé domácnosti museli siahnuť na dlhoročné úspory, pre výkyvy na trhoch prišli o značnú časť majetku aj milionári. Namiesto predávania akcií si však zvolili opačný prístup a chystajú sa na lepšie časy.

Nie je umenie bohatnúť, keď sa darí, ale vtedy, keď nejde karta. "Rok 2022 bol známy, ako jeden z najhorších vôbec na finančných trhoch," hovorí Maroš Ovčarik, finančný experti Partners group. 

Kríza nekríza, počet bohatých ľudí na Slovensku v uplynulých mesiacoch neklesol. Bohatlo sa však podstatne pomalšie ako v minulosti. "Medziročne tých dolárových milionárov stále pribúda," uviedla Anna Macaláková, riaditeľka J&T banky na Slovensku. "Sa v priebehu pár rokov počet dolárových milionárov na Slovensku priblíži rádovo méte 20-tisíc," informuje Stanislav Pánis, ekonomický analytik. 

V posledných mesiacoch však pre klesajúce akciové trhy nebolo boháčom veľmi do spevu a aktuálna vysoká inflácia zasa značne klepla po prstoch aj nám ostatným. "Jediným rozumným spôsobom, ako ochrániť svoje úspory a rozumne ich dlhodobo zhodnocovať je diverzifikovať. To znamená rozdeliť peniaze do viacerých investícií," tvrdí Ovčarik. 

Aj preto siahali milionári, okrem akcií, najmä po podieloch v súkromných spoločnostiach a po realitách. "To pre nich nie je len forma, ako zhodnocovať svoj majetok, ale taktiež je to aj forma, ako uchovávať jeho hodnotu," hovorí Macaláková.

Zlato, šperky a umenie nateraz vyšlo u boháčov z módy. Niektorí však nemajú problém pustiť milióny za zberateľský skvost. "Najcennejšiu vec, ktorú na aukcii máme, je v hodnote viac ako 3 milióny dolárov. Je to nováčikovská karta bejzbalistu Babe Rutha z roku 1916," hovorí Chris Ivy, riaditeľ športového aukčného domu. 

Prednosť dostávajú finančné investície, ktoré by mali tento rok rásť. "Na akciové trh, aj na dlhopisové trhy budú fúkať slabšie protivetry," tvrdí Pánis.

V poslednom čase investuje už aj čoraz viac bežných Slovákov, ktorí by si mali od bohatších spoluobčanov vziať jednu radu. Podľa mnohých milionárov je základom úspechu trpezlivosť. V čase finančných výkyvov preto radšej ako robiť chyby, odporúčajú nerobiť vôbec nič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy