Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Slovenská polícia ju hľadala už pred štyrmi rokmi. Nové informácie v prípade údajnej teroristky
Zdielať na

Slovenská polícia ju hľadala už pred štyrmi rokmi. Nové informácie v prípade údajnej teroristky

BRATISLAVA / V roku 1999 sa zoznámila so svojim manželom pri štúdiu v Moskve. Potom žila v Egypte a kvôli pravidlám práva šaría sa nakoniec presťahovala za svojim mužom do Sýrie aj so svojimi deťmi. Taký je príbeh ženy, ktorú doviezol v nedeľu, 12. februára, vládny špeciál z Iraku. Podľa jej advokáta si nie je vedomá žiadnych trestných činov. Napriek tomu ju polícia mala dôvod obviniť z tých najťažších zločinov.

Jej manžel je lekár, ona je pravdepodobne ženou v domácnosti. Miesto pobytu tejto rodiny v Sýrii nevieme. Žena sa za svojím manželom presťahovala v roku 2014, kedy väčšinu územia Sýrie ovládal Islamský štát. "Po naliehaní svojho manžela moja klientka vycestovala za ním do Sýrie spolu aj s deťmi, a to z dôvodu zachovania rodiny a finančnej odkázanosti na manžela. Naviac ako moslimka mala podľa práva šaría ako manželka povinnosť nasledovať svojho manžela," informoval Juraj Remšík, advokát obvinenej ženy.

V roku 2019 bolo podľa informácií televízie JOJ na Slovensku vyhlásené po tejto žene pátranie. Teraz sa už v zozname hľadaných osôb nenachádza. V tom istom roku ju Kurdi zadržali v Sýrii. Na hraniciach medzi Sýriou a Irakom je množstvo utečeneckých táborov. Priamo v Arbíle, kam mal po ženu prísť aj slovenský vládny špeciál, sú štyri a sú pod kontrolou Kurdov. "Od roku 2019, kedy bola zadržaná Kurdmi, bola nedobrovoľne zadržovaná v intervenčnom tábore bez slobody pohybu a bez akéhokoľvek kontaktu s rodinou. V tábore žila v neľudských podmienkach spolu s ďalšími tisíckami zadržaných rodinných príslušníkov, a to až do doby repatriácie," uviedol Remšík.

Televízii JOJ sa podarilo zistiť, že žena obvinená zo závažných zločinov pochádza z malej obce na Gemeri. Miestni ju tu už niekoľko rokov nevideli. Niektorí si spomínajú, že ešte ako mladé dievča odišla študovať do zahraničia. "Ona študovala v Rusku archeologičku," uviedla obyvateľka obce. Tam sa mala zoznámiť so svojím partnerom, ktorý bol zubárom. Ten mal podľa miestnych pochádzať z moslimskej krajiny, kde s ním táto žena mala aj odísť. Mali by mať spolu dve deti. "Neviem o nej nič. Viem, že kedysi dávnejšie dakedy som ju tu videl, chodila v tých moslimských šatách. Ale to už je už 10 - 15 rokov," povedal miestny.

Podľa odborníkov sa môže jednať o manželku teroristu z Islamského štátu. O jej mužovi ale nevieme vôbec nič okrem toho, že bol lekár a študoval v Moskve. Podľa advokáta je pravdepodobné, že sa o väzbe bude rozhodovať v piatok, 17. februára, alebo v sobotu.

Súvisiace články