Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Podpora z plánu obnovy na založenie ambulancií zatiaľ úspechy nezožala. Viac ambulancií ohlásilo zánik, než pribudlo
Zdielať na

Podpora z plánu obnovy na založenie ambulancií zatiaľ úspechy nezožala. Viac ambulancií ohlásilo zánik, než pribudlo

BRATISLAVA / 60-tisícovú podporu z plánu obnovy môžu na založenie ambulancie získať všeobecní lekári pre dospelých, ale aj pediatri. Táto finančná podpora však zatiaľ žiadnu masívnu odozvu nepriniesla. Práve naopak – za posledné mesiace viac ambulancií ohlásilo zánik, než ich pribudlo. Odborníci vysvetľujú, aké náročné je založiť si ambulanciu a že takáto pomoc určite nebude stačiť na to, aby štát vyriešil problém ambulancií všeobecných lekárov.

​Posledných osem mesiacov vznikali aj zanikali ambulancie všeobecných lekárov. Konečný výsledok je takýto. "Všeobecných lekárov pre dospelých mínus 25 lekárov, pri všeobecných lekároch pre deti a dorast je to mínus 23," uviedla zdravotnícka analytička Jana Ježíková. Viac než desať miliónov z plánu obnovy malo ísť na zriadenie 170 ambulancií v kritických regiónoch. Stav žiadostí je však po štyri a pol mesiacoch takýto. "Od vyhlásenia výzvy prijalo Ministerstvo zdravotníctva dvadsať žiadostí o poskytnutie príspevku na zriadenie všeobecnej ambulancie v ohrozených okresoch. Máme aj ďalších potenciálnych žiadateľov," informovala Tatiana Kmecová z komunikačného odboru Ministerstva zdravotníctva.

"V našom kraji vznikli zatiaľ dve ambulancie a oveľa viac ich za to isté obdobie zaniklo. Navyše vznikli iba v Banskej Bystrici a nie v nejakých regionálnych mestách," upozornil predseda BBSK Ondrej Lunter. "Hodnotím to ako zatiaľ pozitívny vývoj, pretože ak by sa nám každý kvartál prihlásil o dvadsať záujemcov, tak tie finančné prostriedky minieme už v roku 2025," dodala Jana Ježíková. V detskej ambulancii v Slovenskej Ľupči sa starajú o 1 400 malých pacientov. Aby to zvládali, lekárka zamestnáva dve sestry.

"Zvolila som taktiku, že jedna vybavuje administratívu a druhá pracuje so mnou," vyjadrila sa Andrea Černianska z detskej a dorastovej ambulancie, Slovenská Ľupča. Za nedostatkom pediatrických ambulancií je podľa doktorky Černianskej slabá propagácia. Medici odchádzajú do zahraničia a vlastná ambulancia je aktuálne málo atraktívna. "Lekár na ambulancii je aj podnikateľ a rieši ekonomiku, revízie a elektroinštalácie," doplnila Andrea Černianska. Dôvodov, prečo nepribúda takýchto ambulancií, je viac. "Máme málo pediatrov ako takých," povedala hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová. "Noví mladí lekári majú problém pri dostávaní zmluvy od poisťovne," uviedol predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Navyše mladých lekárov nemá kto zaučiť.

"Keď prídete do ambulancie, budete ako Alenka v ríši divov. Neviete nič o fungovaní, potrebujeme na to akýchsi mentorov," vyhlásila Černianska. Práve tu vidí problém aj Jana Ježíková. Lekári si vraj buď musia odkúpiť ambulanciu od lekára odchádzajúceho do dôchodku, alebo získavať pacientov postupne a byť dlhší čas v mínuse. "Podľa toho, koľko má lekár pacientov, toľko dostáva mesačne peňazí. Je to riskantné pre každého začínajúceho lekára. Zdravotné poisťovne by mali ponúkať podobné projekty, ako to robia v Českej republike, tam dofinancovávajú lekárov, ktorí idú do odľahlejších oblastí," zhrnula.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy