Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Cyklón Gabrielle pustoší Nový Zéland: Krajina vyhlásila týždňový stav núdze
Zdielať na

Cyklón Gabrielle pustoší Nový Zéland: Krajina vyhlásila týždňový stav núdze

WELLINGTON / Cyklón Gabrielle udrel v pondelok, 13. februára, večer v plnej sile na Nový Zéland. Krajina vyhlásila týždňový stav núdze. Toto varovanie vydali len tretí raz v celej svojej histórii.

Cyklón priniesol na severný ostrov rozsiahle záplavy a zosuvy pôdy. Zo zasiahnutých oblastí evakuovali obyvateľov. Farmári zachraňovali aj svoje zvieratá. V oblasti je veľa zničených domov a elektrických vedení. Gabrielle postupuje popri pobreží ďalej na juhovýchod. V krajine zrušili stovky medzinárodných i vnútroštátnych letov.

Podľa premiéra Hipkinsa je táto živelná pohroma takou, aká sa vidí len raz za generáciu. V najťažšie zasiahnutých oblastiach Severného ostrova žije asi tretina z piatich miliónov obyvateľov. Približne 250 tisíc z nich zostalo bez dodávok elektriny. Mnoho ľudí muselo opustiť svoje domovy. Niektorí museli do bezpečia preplávať, keď rieky v oblasti vystúpili zo svojich korýt.

V piatich severných regiónoch vrátane Aucklandu bol vyhlásený núdzový stav. Úrady varovali, že obnovenie dodávok elektriny môže trvať niekoľko dní. Dočasne bola obmedzená železničná a autobusová doprava. Väčšina škôl zostala zatvorená. V mestách ako Whangarei v regióne Northland a na polostrove Coromandel boli obyvatelia vyzvaní, aby nevychádzali von. Auckland, najväčšie mesto Nového Zélandu, kde žije vyše 1,6 milióna ľudí, sa pritom stále spamätáva z prívalových záplav, ktoré si koncom januára vyžiadali štyri obete a tisíce ľudí prinútili opustiť svoje domovy.

Meteorológovia varovali, že búrka Gabrielle zasiahne v priebehu pondelka aj časti Južného ostrova. Minister McAnulty povedal, že vláda zvažuje vyhlásenie celoštátneho stavu núdze, čo by sa stalo len tretíkrát v dejinách krajiny, no vyjadril nádej, že k tomu nebude musieť prikročiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy