Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tŕnistá cesta za novou identitou: Transrodoví ľudia čelia na ceste k želanej zmene viacerým prekážkam
Zdielať na

Tŕnistá cesta za novou identitou: Transrodoví ľudia čelia na ceste k želanej zmene viacerým prekážkam

BRATISLAVA / Je pre nich ťažké žiť v tele, v ktorom sa narodili, no získať novú identitu nie je o nič jednoduchšie. Mnohí preto radšej volia život v zahraničí.

​Sabrina je transrodová žena. Jej cesta k ženskému ja viedla cez psychiatrov, psychológov, urológov aj endokrinologickú ambulanciu. Kým došla do cieľa, u lekárov sa stretla aj s urážkami či odmietaním. "Moja sexuologička ma po celý čas oslovovala mužským menom a v ženskom rode ma neoslovovala ani vtedy, keď som prešla tranzíciou," uviedla Sabrina.

Doklady si zmenila vlani, keď prešla hormonálnou liečbou

"Využila som týždňové okienko, kedy sa ministerstvo zdravotníctva nad nami zľutovalo a umožnilo tranzíciu aj bez kastrácie," povedala Sabrina. To však už neplatí. Minister toto usmernenie stiahol. "Bolo to z dôvodu, že chýbali štandardné postupy týkajúce sa osôb prechádzajúcich tranzíciou. Tie sa v spolupráci s odborníkmi vypracovali," informovala Petra Lániková, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky.

Matriky na zmenu mena a rodného čísla aktuálne vyžadujú lekárske potvrdenie. Podľa právničky sa však nikde nepíše, čo v ňom má byť. Požiadavka na kastráciu zas nie je ukotvené v žiadnom zákone. "Tranzícia nie je upravená nijakým spôsobom. To, že sa vyžaduje sterilizácia a kastrácia, vyplýva z praxe. Tieto postupy sú v rozpore s európskym dohovorom o ľudských právach," informovala právnička Karin Raková.

Jednotný nie je ani prístup psychológov

Od Sabriny napríklad vyžadovali test v reálnom živote. "Podľa nej som mala chodiť v ženských šatách, aj keď som mala strnisko a vyzerala chlapčensky," uviedla. "S tým príliš nesúhlasím. Nežijeme príliš v otvorenej spoločnosti a taký klient môže byť vystavený nenávisti, komentárom, môže byť traumatizovaný," uviedla psychologička Barbora Kuchárová.

Známa sexuologička, ktorá má v starostlivosti aj transrodových ľudí hovorí, že by im veľmi pomohla sieť špecializovaných ambulancií. Sama zastáva pomalšiu premenu. "Niekto sa hľadá a zdá sa mu, že by sa v koži opačného pohlavia by sa cítil lepšie. Preto sa snažím ten proces tranzície veľmi neurýchľovať. Keď človek už prejde hormonálnou liečbou, cesta späť je temer nemožná," uviedla sexuologička Danica Caisová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy