Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Otec expolicajta Petluša sa postavil ped súd
Zdielať na

Otec expolicajta Petluša sa postavil ped súd

Zdroj: SITA/Dušan Hein

Obžalovali ho za zločiny marenia spravodlivosti a nedovoleného ozbrojovania

Prokurátor policajtovho otca obžaloval za zločiny marenia spravodlivosti a nedovoleného ozbrojovania. Počínanie 63-ročného dôchodcu z Malej Lehoty pri Žarnovici súviselo s útekom syna Róberta a expolicajta Juraja Roszíka po vražednom útoku na Kubašiaka v novembri 2006.

Otca zadržali policajti 17. novembra 2006 v obci Píla s tým, že nemal pri sebe osobné doklady o totožnosti. Pri prehliadke u neho v aute našli okrem peňazí, oblečenia a iných vecí aj občiansky a vodičský preukaz jeho syna Róberta a hlaveň do samonabíjacej pištole, ktorá bola použitá pri Kubašiakovej vražde.

Obžalovaný otec na súde odmietol obžalobu a vyhlásil, že je nevinný. Tvrdil, že syn ho požiadal, aby šiel do Banskej Bystrice za manželkou Patríciou, ktorá mu dá nejaké veci. Nevesta ich zbalila a otec nevedel, čo niesol na rodinnú chatu, kde Róbert bol i s nejakým kamarátom.

O udalostiach v Polomke i následnom policajnom pátraní po páchateľoch Petlušov otec údajne nevedel. Manželka obžalovaného Helena P. využila svoje právo a nevypovedala. Rovnako odmietla svedčiť i bývalá Petlušova manželka Patrícia. Tú odsúdili na dva roky podmienečne za marenie spravodlivosti na základe dohody s prokurátorom o vine a treste.

Patrícia po útoku na Kubašiaka vydala svokrovi rôzne veci, ako kozmetiku, oblečenie, obuv, dva mobily, občiansky a vodičský preukaz na meno manžela, bankomatovú kartu a iné. Pritom vedela, že na jej manžela bolo vyhlásené celoštátne pátranie, pretože bol spolu s Roszíkom a Červeňanom podozrivý z vražedného útoku na Kubašiaka.

Patrícia marila spravodlivosť i tým, že po 17. novembri odniesla z bytu aj koženú bundu Roszíka a presne nešpecifikované osobné veci Červeňana. Patrícia sa s Róbertom Petlušom rozviedla v októbri 2007.

Bývalého banskobystrického vyšetrovateľa Petluša odsúdili za vraždu Kubašiaka na 25 rokov väzenia. Róbert Červeňan dostal za lúpežný atak osem rokov a Roszík prijal dohodu o vine a trest osem a pol roka väzenia. Všetky rozsudky sú právoplatné.

Proces s otcom Róberta Petluša pokračuje v apríli ďalším dokazovaním. Vypovedať by mali aj Róbert Petluš a Juraj Roszík. Otcovi hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy