Oblačno
18°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Petluša a Miroslava J. odsúdili za ozbrojené lúpeže
Zdielať na

Petluša a Miroslava J. odsúdili za ozbrojené lúpeže

Zdroj: TV JOJ

Expolicajti sa zodpovedali aj za porušovania domovej slobody a poškodzovania cudzej veci

Z rovnakého zločinu uznal vinným aj jeho komplica a expolicajta Róberta Petluša (36), od jeho potrestania však súd upustil. Petluš si už totiž odpykáva predchádzajúci 25-ročný trest za vraždu podnikateľa Jána Kubašiaka z Polomky v okrese Brezno a podľa senátu je tento trest dostatočný na jeho prevýchovu. Nevyhovel tak prokurátorke, ktorá pre Petluša žiadala trest na doživotie.

Obidvaja expolicajti sa zodpovedali aj za spáchanie zločinov pokusu lúpeže, porušovania domovej slobody a poškodzovania cudzej veci, ktorých sa takisto ako ozbrojených lúpeží dopustili ako organizovaná skupina. Aj v týchto ich senát uznal vinnými, čo zohľadnil pri výmere výšky trestu.

Rozsudok prvostupňového súdu nie je právoplatný. Miroslav J. sa voči verdiktu súdu odvolal v súdnej sieni. Odvolala sa aj prokurátorka, a to voči verdiktu pre Petluša.

Róbert Petluš na vyhlásení rozsudku nebol prítomný. Už na začiatku hlavného pojednávania totiž požiadal senát, aby pojednával v jeho neprítomnosti, v čom mu vyhovel. Skutkov, za ktoré sa zodpovedali, sa obžalovaní dopustili v spolupáchateľstve s ďalším expolicajtom Jurajom Roszíkom. Ten však pri objasňovaní lúpeží začal spolupracovať s políciou a v procese vystupoval ako svedok.

Bývalí policajti v marci 2004 v Tajove pri Banskej Bystrici ozbrojení pištoľami lúpežne prepadli v rodinnom dome rodičov známeho slovenského futbalistu Vratislava Greška. Odcudzením peňazí, rôznych vecí a poškodením zariadenia domu im spôsobili škodu približne za 31.302 eur (943.000 Sk).

Vo februári 2005 takisto ozbrojení prepadli aj banskobystrického advokáta a jeho manželku. Z domu ukradli peniaze, rôzne predmety zo žltého kovu a poškodili časť zariadenia, čím im spôsobili škodu za viac ako 5311 eur (160.000 Sk).

V oboch prípadoch obete fyzicky napadli a spôsobili im rôzne zranenia, advokátovej manželke dokonca pravdepodobne horiacimi cigaretami popáli ruky. Koncom roka 2004 sa trojica pokúsila prepadnúť a olúpiť aj rodinu z istého domu v Kalnej nad Hronom. To sa im ale nepodarilo, pretože spanikárili po tom, ako okolo náhodne prechádzala policajná hliadka.

Zdielať na

Najčítanejšie správy