Jasno
13°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Krajský súd potvrdil tresty pre dvoch expolicajtov
Zdielať na

Krajský súd potvrdil tresty pre dvoch expolicajtov

Dnešný rozsudok odvolacieho senátu KS je právoplatný a nie je voči nemu možný žiaden riadny opravný prostriedok

Miroslava Jacka z mesta pod Urpínom odsúdil v máji OS na 13-ročný nepodmienečný trest, ktorý si má odpykať v ústave na výkon trestu s najprísnejším strážením. Zo spáchania zločinu ozbrojených lúpeží uznal vinným aj jeho komplica Róberta Petluša. Od jeho potrestania však upustil, pretože Petluš si už odpykáva predchádzajúci 25-ročný trest za vraždu podnikateľa Jána Kubašiaka z Polomky v okrese Brezno. Podľa prvostupňového súdu je tento trest dostatočný na jeho prevýchovu.

S rozhodnutím o výške trestu pre Jacka i pre Petluša sa stotožnil aj odvolací súd a považuje ho za správne. Nesúhlasil však s jeho rozhodnutím o náhrade škody, ktorú spôsobili dvom poškodeným rodinám. Podľa OS si ju mali uplatniť v občiansko-právnom konaní, voči čomu sa odvolali. Odvolací senát KS zrušil túto časť rozsudku prvostupňového súdu a oboch odsúdených dnes svojim rozsudkom zaviazal spoločne uhradiť pre jednu z poškodených rodín 20.886 eur (629.216 Sk) a pre ďalšiu 9207 eur (277.370 Sk). Náhradu ďalšej škody, ktorú si uplatnili, si podľa neho majú uplatniť v občiansko-právnom konaní.

Dnešný rozsudok odvolacieho senátu KS je právoplatný a nie je voči nemu možný žiaden riadny opravný prostriedok.

Voči časti rozsudku o treste pre Petluša sa odvolala špeciálna prokurátorka a žiadala pre neho trest na doživotie. Argumentovala generálnou prevenciou, ktorá podľa nej má veľký význam. Upozornila, že Petluša už odsúdili za vraždu a pokus vraždy a uznali ho vinným aj zo spáchania spomínaných ozbrojených lúpeží a vedie sa voči nemu aj ďalšie konanie v trestnej veci spáchania zločinu vydierania. Trest za vraždu a pokus vraždy považuje za primeraný, avšak podľa nej 25-ročný trest nie je už adekvátny k počtu ďalších násilných trestných činov, ktoré spáchal. Súd jej však nevyhovel, jeho rozhodnutie prokurátorka rešpektuje.

"Orgány činné v trestnom konaní evidujú v ostatnom období posun oproti minulosti v tom, že čoraz častejšie sa objavujú prípady, keď príslušníci či už špeciálnych jednotiek, alebo príslušníci ostatných zložiek Policajného zboru páchajú obzvlášť závažnú trestnú činnosť. A ide o taký varovný signál, ktorý si myslím že treba vziať do úvahy pri hodnotení generálnej prevencie pri takýchto prípadoch, aký bol dnes prejednávaný," uviedla špeciálna prokurátorka Eva Mišiková v súvislosti s jej návrhom na uloženie trestu na doživotie.

Expolicajti Jacko a Petluš sa na okresnom súde zodpovedali aj za spáchanie zločinov pokusu lúpeže, porušovania domovej slobody a poškodzovania cudzej veci, ktorých sa takisto ako ozbrojených lúpeží dopustili ako organizovaná skupina. Aj v týchto ich senát uznal vinnými, čo zohľadnil pri výmere výšky trestu. Tvrdia však, že sú nevinní.

Róbert Petluš už na začiatku hlavného pojednávania požiadal senát, aby konal v jeho neprítomnosti, v čom mu vyhovel. Skutkov, za ktoré sa zodpovedali, sa dopustili v spolupáchateľstve s ďalším expolicajtom Jurajom Roszíkom. Ten však pri objasňovaní lúpeží začal spolupracovať s políciou, usvedčoval komplicov a v procese vystupoval ako korunný svedok.

Bývalí policajti v marci 2004 v Tajove pri Banskej Bystrici ozbrojení pištoľami lúpežne prepadli v rodinnom dome rodičov známeho slovenského futbalistu Vratislava Greška. Odcudzením peňazí, rôznych vecí a poškodením zariadenia domu im spôsobili škodu za približne 31.302 eur (943.000 Sk). Vo februári 2005 takisto ozbrojení prepadli aj banskobystrického advokáta a jeho manželku.

Z domu ukradli peniaze, rôzne predmety zo žltého kovu a poškodili časť zariadenia, čím im spôsobili škodu za viac ako 5311 eur Sk (160.000 Sk). V oboch prípadoch obete fyzicky napadli a spôsobili im rôzne zranenia, advokátovej manželke dokonca pravdepodobne horiacimi cigaretami popálili ruky.

Koncom roku 2004 sa trojica pokúsila prepadnúť a olúpiť rodinu z istého domu v Kalnej nad Hronom. To sa im ale nepodarilo, pretože spanikárili po tom, ako okolo náhodne prechádzala policajná hliadka.

Zdielať na

Najčítanejšie správy