Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Súd prijal obžalobu na objednávateľa Kubašiakovej vraždy
Zdielať na

Súd prijal obžalobu na objednávateľa Kubašiakovej vraždy

Prokurátor žaluje údajného objednávateľa Kubašiakovej vraždy za dva trestné činy.

Senát Okresného súdu v Banskej Bystrici dnes prijal obžalobu na Igora Š. ako objednávateľa úkladnej vraždy podnikateľa Jána Kubašiaka z Polomky. Prokurátor ho žaluje za dva trestné činy.

Prokurátor mu kladie za vinu, že okrem objednávky vraždy voči Kubašiakovi a jeho manželke spáchal i pokus trestného činu vydierania. Informoval o tom dnes hovorca Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Rastislav Remeta. Termín hlavného pojednávania stanovil sudca na 6. októbra.

Bývalého Kubašiakovho spoločníka Igora Š. zadržala polícia v júni minulého roku pre podozrenie, že si objednal jeho vraždu. Na procese s bývalými policajtmi Róbertom Petlušom a Róbertom Červeňanom horehronský podnikateľ povedal, že ich nepozná a nikdy sa nestretli.

Podľa prokuratúry sa však v prípravnom konaní preukázalo, že Igor Š. si vraždu objednal, pretože sa s Kubašiakom nedohodli na majetkovom a právnom postavení v spoločných obchodných spoločnostiach. V roku 2005 Igor Š. z rovnakých dôvodov spáchal trestný čin vydierania voči Kubašiakovi a jeho manželke.

Pri útoku na Kubašiaka v novembri 2005 boli Róbert Petluš, Róbert Červeňan a Juraj Roszík. Za Kubašiakovu vraždu odsúdili v novembri minulého roku bývalého vyšetrovateľa Petluša na 25 rokov väzenia. Jeho spoluobžalovaného Róberta Červeňana poslal sudca do väzenia na sedem a pol roka. Rozsudok potvrdil v marci odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici, Červeňanovi však sprísnil trest na osem rokov.

Roszík spolupracoval s políciou a s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. Podľa nej prijal trest 8,5 roka väzenia so stredným stupňom stráženia a zaplatí pokutu 50 tisíc.

Zdielať na

Najčítanejšie správy