Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ministerstvo zdravotníctva čelí kritike pre pozastavenie rezidentského programu pre pediatrov
Zdielať na

Ministerstvo zdravotníctva čelí kritike pre pozastavenie rezidentského programu pre pediatrov

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva čelí kritike pre pozastavenie rezidentského programu pre pediatrov, ktorý pomáha dovzdelávať detských lekárov pre prax. Pritom odborníci dlhodobo hovoria o nedostatku pediatrov. Ministerstvo tvrdí, že zrušilo len jeden termín pre záujemcov o tento program. V októbri, po opravení nedostatkov v programe, vraj bude opäť pokračovať.

Čo znamená nedostatok pediatrov rodičia detí zistili počas neuveriteľného náporu pri decembrovej chrípkovej epidémii. Zabezpečený región na Slovensku nenájdete a môže to byť horšie. "50 % lekárov je v dôchodkovom veku," povedala hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová. 

V banskobystrickej župe chýba 12 pediatrov. "Možno si poviete, že 12 je malé číslo. Ale keď si to prepočítame na počet pacientov, tak je to 14-tisíc malých pacientov, ktorí buď nedokážu mať včasnú ambulantnú zdravotnú starostlivosť, alebo musia dochádzať absurdné vzdialenosti," informuje predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter. 

O to s väčším rozhorčením prijali správu o tom, že vo februári sa do rezidentského programu pre pediatrov nebude dať vôbec prihlásiť. Rezidentský program podľa hlavnej odborníčky pritom umožňuje v najkratšom možnom čase pripraviť a vzdelať pediatra tak, aby potom mohol pracovať v ambulancii.

Prihlasovať do programu je možné dvakrát do roka. K 1. februáru, kedy sa prihlasovalo menej študentov, a k 1. októbru. Ministerstvo najskôr oznámilo, že program nebude, potom upresnilo, že ide len o pozastavenie. "Chcel by som všetkých ubezpečiť, že ho znovu v októbri spustíme. Vypadne iba jeden termín vo februári," povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Ministerstvo avizuje, že opraví nedostatky v programe. Zmeny v tomto programe boli prijaté nedávno po rokovaniach s LOZ. Napríklad rezidenti aktuálne nemôžu byť zamestnaní inde než v nemocnici a hoci im náklady hradí štát, aktuálna legislatíva im umožňuje odísť hneď po ukončení programu do zahraničia. 

Pozastavenie programu odsúdilo aj LOZ. "Našou požiadavkou na vládu bolo, aby tento program slúžil na to, na čo má, aby omladzoval ambulancie. Chybou ministerstva v legislatíve došlo k tomu, že boli zrušené niektoré sankcie. To sa dá veľmi ľahko zmeniť, netreba rušiť rezidentský program," vyjadril sa predseda LOZ Peter Visolajský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy