Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Bratislavskom kraji pribudli nové dopravné značenia. Pozrite sa, o ktoré ide
Zdielať na

V Bratislavskom kraji pribudli nové dopravné značenia. Pozrite sa, o ktoré ide

BRATISLAVA / Konečne môžu už aj slovenskí vodiči na niektorých križovatkách odbočiť vpravo, aj keď na semafore bude svietiť červená. Na túto možnosť po novom nebude upozorňovať svetelná šípka, ale dopravná značka so zelenou šípkou umiestnená pri semafore.

Prvou lastovičkou na slovenských cestách sú semafory v Bratislavskom kraji. Pokiaľ vedľa červenej signalizácie je zelená šípka, smelo môžete odbočiť vpravo. "Je to unikátna dopravná značka, ktorá doteraz na Slovensku nebola použitá. Nachádza sa v bratislavskom kraji na dvoch križovatkách," uviedla Lucia Forman, hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja.

Skúšobne značky aktuálne osadili na križovatkách v Slovenskom Grobe a v Chorvátskom Grobe. S nápadom prišiel predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, ktorý sa už roky snažil presadiť tieto značky na Slovensku. Inšpiráciou mu bola Amerika, kde je takýto spôsob odbočovania bežný. "Takže máme taký unikát a veríme, že si ho osvoja aj iné kraje alebo sa bude inšpirovať celé Slovensko," doplnila Forman.

Podľa vodičov, ktorí týmito križovatkami prechádzajú, sa výrazne zlepšila plynulosť cestnej premávky a pozitívne reakcie majú aj od polície. V osadzovaní takýchto značiek teda budú pokračovať. No aj táto značka má svoje ale, na ktoré si musíte dať pozor. "Vodič smie odbočiť len z pravého jazdného pruhu, a pri prejazde križovatkou nesmie ohroziť iných účastníkov cestnej premávky, hlavne chodcov, cyklistov a ostatné vozidlá jazdiace vo voľnom smere," informovala Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy