Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Viete, ako si uplatniť generálny pardon? Tu je návod ako si vyplatiť dlhy
Zdielať na

Viete, ako si uplatniť generálny pardon? Tu je návod ako si vyplatiť dlhy

BRATISLAVA / Po 13 rokoch sa štát rozhodol opäť aktivovať generálny pardon. Ide o možnosť vyplatiť si svoje dlhy na sociálnom poistení bez toho, aby ste museli platiť penále či pokuty z omeškania. Napriek tomu, že ide o najdlhší generálny pardon v histórii Slovenska, jeho čas je limitovaný na sedem mesiacov. Ak sa ho rozhodnete využiť, čas máte len do konca leta.

Čo musíte urobiť pre to, aby ste si uplatnili generálny pardon?

  • Aktualizovať si kontaktné údaje
  • Samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) si môžu údaje aktualizovať pomocou eslužieb, konkrétne na Saldokonto SZČO. Môžete tak urobiť z pohodlia domu bez potreby navštíviť pobočku. 
  • Subjekty, ktoré poznajú výšku svojho dlhu, ho môžu ihneď uhradiť. Zamestnávatelia tiež môžu ihneď odovzdať chýbajúci mesačný výkaz a uhradiť dlh.

Sociálna poisťovňa na základe generálneho pardonu automaticky odpustí penále a bude ich o tom informovať.

  • Individuálne si zistiť výšku dlhu a odovzdať chýbajúce doklady

Zamestnanci pobočky Sociálnej poisťovne im zabezpečia potrebný servis a informácie o konkrétnom postupe.

Čo ďalšie potrebujete urobiť?

Generálny pardon stojí na princípoch rovnosti a jednoduchosti. Znamená, že nie je určený len pre niektorú skupinu odvádzateľov (nerobí rozdiel medzi právnickou a fyzickou osobou) a okrem úhrady istiny a zaslania chýbajúcich mesačných výkazov poistného a príspevkov (prostredníctvom portálu eSlužieb alebo fyzickým doručením príslušného tlačiva) nepočíta s preukazovaním ďalších skutočností.

Základnou podmienkou uplatnenia generálneho pardonu voči dlžníkovi je teda zaplatenie celej dlžnej sumy poistného (istiny) do 31. augusta 2023 a predloženie chýbajúcich mesačných výkazov poistného za rozhodujúce obdobie.

Čo urobí poisťovňa?

Sociálna poisťovňa preruší proces vymáhania dlhov. Rovnako tak vyzýva klientov, aby si aktualizovali svoje kontaktné údaje (návod vyššie) a dozvedeli sa o možnosti uplatnenia generálneho pardonu. Rovnako od marca začne klientov upozorňovať na možnosť uplatnenia pardonu. Kontaktovať klientov budú pravidelne každý mesiac. 

Prvé hormadné oddĺženie zabezpečí poisťovňa v apríli 2023 pre tých odvádzateľov, ktorí si svoje záväzky už vysporiadali, resp. zaplatili dlžné poistné, prípadne aj predložili chýbajúce doklady do konca marca 2023. V pravidelných intervaloch bude klientov oddlžovať až do 31. augusta 2023. 

Viac o generálnom pardone sa dočítate v článku nižšie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy