Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Slovenská veda sa posunula do sveta. Jeden ústav sa dokonca stal európskym lídrom
Zdielať na

Slovenská veda sa posunula do sveta. Jeden ústav sa dokonca stal európskym lídrom

BRATISLAVA / Ústav polymérov SAV dostal od medzinárodnej komisie expertov „áčko“, čo znamená, že je vo svojom zameraní európskym lídrom. Medzi európskych lídrov sa dostalo aj ďalších šesť ústavov Slovenskej akadémie vied. K úspešným ústavom prevažne prírodovedného zamerania sa prepracovali aj spoločenskovedné. Za úspechom stoja opatrenia, ktoré akadémia prijala pred šiestimi rokmi. Medzi inými to bolo napríklad posilnenie tímov mladými vedcami.

​S výsledkami medzinárodnej akreditácie je SAV spokojná. A tak úsilie, ktoré vynaložila za posledných šesť rokov, nebolo márne. "SAV vo svojom hodnotení nielen že neklesla, ale mnohé ústavy sa zlepšili. Zachytila teda svetový trend rozvoja vedy," vyhlásil predseda SAV Pavol Šajgalík. Pred šiestimi rokmi sa pustili do plnenia úloh, ktoré akadémia prijala – posunúť sa v kvalite a produktivite, v dosahu výskumu pre prax alebo v medzinárodnej spolupráci. "Máme viac ústavov, ktoré sú hodnotené známkou A/B, jeden s A – sú lídrami Európy vo svojich disciplínach," informoval podpredseda SAV Martin Venhart.

"Celkovo od roku 2015 sme spokojní s niektorými aspektmi hodnotenia, hlavne by sme chceli vyzdvihnúť rozhodnutie slovenskej vlády zmeniť SAV na verejnú výskumnú inštitúciu," povedala predsedníčka metapanelu expertov (Fínsko) Marja Makarow. Ústavy teda majú väčšie možnosti samostatne rozhodovať alebo vlastniť napríklad patenty. "Za posledný rok máme prvé lastovičky, kde je záujem o naše patenty," doplnil Pavol Šajgalík. "Predtým sme nemali žiadne zahraničné patenty, teraz máme štyri. Jeden sa nám podarilo aj predať," uviedol riaditeľ Elektrotechnického ústavu SAV Vladimír Cambel.

Je príjemným prekvapením, že medzi európsku vedecko-výskumnú špičku sa prepracoval aj ústav zameraný na spoločenské vedy. "Ja som z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie. Robíme výskum v oblasti vzdelávania a psychológie a venujeme sa najmä témam, ako sú vzťahy medzi ľuďmi a rôzne skupiny v spoločnosti," vysvetlila riaditeľka Ústavu výskumu sociálnej komunikácie SAV Barbara Lášticová. Najúspešnejším sa stal Ústav polymérov, ktorý je európskym lídrom v tejto oblasti. "Naše vedenie pred jedenástimi rokmi rozhodlo, že je potrebné spájať malé oddelenia. Posilnili sme témy, ktoré boli vo svete in," vyjadril sa riaditeľ Ústavu polymérov SAV Jaroslav Mosnáček.

Svetová veda už nie je len o kvalite a produktivite, ale o prepájaní vedeckých disciplín, spolupráci, lepšom manažmente a zapojení mladých ľudí do výskumu. "Už pred dvadsiatimi rokmi vznikla na ústave rada mladých vedcov, ktorá združuje mladých. Je rovnocenným partnerom," dodal Mosnáček.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy