Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ozbrojené sily si pripomenuli 30. výročie svojej existencie
Zdielať na

Ozbrojené sily si pripomenuli 30. výročie svojej existencie

BRATISLAVA / Slovenské Ozbrojené sily si v pondelok, 30. januára, pripomenuli 30. výročie svojej existencie. Podľa dočasne povereného ministra obrany Jaroslava Naďa sa naša armáda za toto obdobie zásadne kvalitatívne posunula. V pondelok bola preto príležitosť povýšiť aj oceniť viacerých profesionálnych vojakov. Medzi nimi aj toho, ktorý v Ozbrojených silách nachodil najviac kilometrov.

Je to už 30 rokov, či slovenská armáda píše svoj príbeh. "Napriek všetkým problémom, ktoré v rezorte boli, môžem povedať, že 30 rokov od roku 1993 znamená zásadný posun vpred pre kvalitu personálu, pre spôsobilosti ozbrojených síl a pre bezpečnosť a obranu našej krajiny," uviedol minister obrany Slovenskej republiky Jaroslav Naď. Slovenské ozbrojené sily ale od ich vzniku neboli nikdy tak blízko k reálnej vojne. Aj preto sa podľa slov aktuálneho šéfa rezortu potvrdzuje dôležitosť a opodstatnenosť armády. "Naša aktuálna skúsenosť potvrdzuje, že mier nie je možné zabezpečiť bez toho, aby sme boli pripravení ho v prípade potreby aj bráni," uviedla Zuzana Čaputová, prezidentka SR.

Na ministerstve sa tak po 30. rokoch oslavovalo, oceňovalo, či povyšovalo do vyšších hodností. Po čase tam zavítali aj niektorí z bývalých obranných ministrov, či náčelníkov generálneho štábu. "Dnešný sviatok mi nedovolil obliecť si civilný odev, pretože na uniformu od štrnástich rokov som skutočne hrdý," povedal Peter Gajdoš, bývalý minister obrany SR.

Aj napriek tomu, že už nie sú dávno vo svojich funkciách, väčšina z nich oceňuje postoj Slovenska k vojne na Ukrajine. "Je v našom absolútnom záujme, aby Ukrajina uniesla tento konflikt, aby vyhrala," uviedol Ivan Šimko, bývalý minister obrany SR. "Keď sa nám toto vymkne z rúk a Ukrajina prehrá, prestane existovať, tak sa to bude týkať nás všetkých a Slovenska nevnímajúc," uviedol  Martin Fedor, bývalý minister obrany SR. "Hynú ľudia, či to je na jednej strane alebo na druhej strane. Vojna je najhoršie, čo môže byť," doplnil Gajdoš.

Slovenská armáda však nie je len o vojakoch, ale aj o športovcoch. Jedným z takých, ktorý napochodoval asi najviac kilometrov z celých ozbrojených síl, je olympijský víťaz Matej Tóth, pre ktorého majú Ozbrojené sily špeciálny význam. "Je čo oslavovať a na čo spomínať. Ozbrojené sily si prešli veľkou cestou, veľkou formou transformácie. To platí aj pre Duklu, slúži v podstate zveľaďovaniu športu na Slovensku a ja sa teším, že sa nám to darí," uviedol olympijský víťaz Matej Tóth.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy