Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Mesačné dieťa v ohrození života: Podvyživený a podchladený chlapček prežíval v biednej chatrči
Zdielať na

Mesačné dieťa v ohrození života: Podvyživený a podchladený chlapček prežíval v biednej chatrči

RICHNAVA / Podvyživené a vážne podchladené dieťa dostali do rúk zdravotníci. Iba mesačný Paľko pochádza z Richnavskej osady. Do život ohrozujúceho stavu sa dostalo tým, že rodina býva v biednej chatrči, v ktorej je poriadna zima. Tento smutný prípad už majú v rukách aj policajti.

Ihneď po narodení býval Paľko v drevenej chatrči na vrchu osady. Tá je postavená vlastnoručne. Izoláciu nemá a v stenách sú diery, cez ktoré prefukuje. Jediným zdrojom tepla je malá piecka. K chlapcovi privolali záchranárov rodičia. "Žena spala s malým, nejaký bol čudný. Ona tvrdila, že mu nič nie je. Rýchlo som zavolal záchranku a išiel som s ňou do Krompách," opísal situáciu otec bábätka Pavol Tulej. "Nechcel sa už dojčiť. Bol taký chudučký a zvracal," uviedla Vanesa Girgová, matka malého Paľka.

Sám otec priznal, že dieťa išlo do nemocnice podvyživené a podchladené. Jeho stav je podľa rodičov veľmi vážny. Z krompašskej nemocnice ho previezli na vyššie pracovisko do Detskej fakultnej nemocnice. "Volal som tam a povedali, že malý má na sebe nejaký strojček, ktorý za neho dýcha. Povedali mi, že sa nestaráme o deti. Je tu zima, aj nám je zima," povedal otec bábätka.

Muž z vážneho stavu, do ktorého sa Paľko dostal, obviňuje svoju ženu. O tomto prípade už vedia aj kompetentné orgány, ktoré ihneď začali konať. "Doba liečenia zranení, ktoré dieťa malo, bola predbežnou lekárskou správou stanovená na sedem dní. Po zadokumentovaní, policajti začali trestné stíhanie pre trestný čin ublíženia na zdraví," informovala Lenka Ivanová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach. "Orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately spolupracuje s príslušným oddelením Policajného zboru Slovenskej republiky. Vzhľadom na ochranu súkromia dieťaťa a rodiny, nie je možné poskytnúť bližšie informácie o vykonávaných a plánovaných opatreniach," uviedla Barbara Túrosová, vedúca tlačového a komunikačného oddelenia Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ako celá situácia dopadne zatiaľ nie je jasné. "Bojím sa, aby sme nešli do basy a deti nešli do domova," povedala matka dieťaťa. Rodina, ktorá má doma ešte ďalšie dve malé deti, by už podľa vyjadrenia otca, v chatrči nemala stráviť noc. Mužov brat im poskytol murované priestory.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy