Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Ceny energií sú pre nás likvidačné. Starostovia a primátori na protest vypli verejné osvetlenie
Zdielať na

Ceny energií sú pre nás likvidačné. Starostovia a primátori na protest vypli verejné osvetlenie

BRATISLAVA / Podľa mnohých starostov obcí a miest je Slovensko jedinou krajinou, kde samosprávam vláda nepridáva financie, ale naopak uberá. V čase, keď stúpajú ceny energií a nikto im nevie dať odpoveď na otázku ako to bude pokračovať, to považujú za likvidačné. Preto mestá a obce dnes po celom Slovensku od 19-tej do 19:30 vypli na protest verejné osvetlenie.

Verejné osvetlenie zhasli napríklad v Prešove, Banskej Bystrici, Zvolene, Prievidzi či v Partizánskom. "K protestu sa symbolicky pripojilo aj 43 miest a obcí, ktoré z technických dôvodov nemohli vypnúť verejné osvetlenie," uviedol hovorca ZMOS  Michal Kaliňák.

Samosprávy vo svojom vyhlásení uviedli, že sú obeťami zlých rozhodnutí vlády a čo aktuálne najviac potrebujú, je rýchla a efektívna pomoc vládneho kabinetu. Očakávajú riešenia, ktoré im pomôžu s vysokými účtami za jeseň a zimu minulého roka. Rovnako chcú, aby im vláda priblížila pomoc aj v tomto roku a nezabudla ani na samosprávy, ktoré využívajú biomasu, pelety či drevoštiepku. "Je na mestách a obciach do akej miery sa pripoja," povedala hovorkyňa Únie miest Daniela Piršelová. 

"Očakávame, že pomoc nebude formou refundácie, lebo od mnohých samospráv na pokraji priepasti nemôžeme očakávať, že si zoberú úvery a potom budú čakať na ich preplatenie od štátu," povedal ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS. Združenie pripomína, aby sa na pomoc nezabudlo na ďalší rok, v ktorom samosprávy budú dostávať ročné zúčtovanie za tento rok. "Lebo ani toto nemusí byť o zvládnuteľnej finančnej výške," podotkli zo ZMOS-u. Vláda samosprávam deklarovala pomoc s energokrízou. Od 1. januára do 31. marca má byť cena elektrickej energie pre samosprávy zastropovaná na úrovni 199 eur za megawatthodinu a pri plyne na úrovni 99 eur za megawatthodinu.

Pri nákladoch nad strop pri elektrine a plyne má 80 percent z toho preplatiť štát. So zástupcami samospráv sa v uplynulých dňoch stretol dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman. Informoval ich, že pomoc pôjde cez schému, ktorá fungovala už vlani v decembri. O prvé kompenzácie za január bude možné požiadať v priebehu februára.

Vo viacerých častiach Slovenska zostala tma

V dedine vypol osvetlenie priamo starosta. "Najhoršia situácia je v domove dôchodcov. Od zvýšenia sme len za mesiac zaplatili 8 000 eur," uviedol. V Michalovciach sú po všetkých tragédiách na tmu veľmi citliví. Mesto aj napriek zvyšovaniu svietilo celú noc - ľudia majú strach. 

Do akcie sa zapojili aj mestá Dolný Kubín a Prešov. "Mesto Prešov chce poukázať na zlú situáciu v rozpočtoch," povedala hovorkyňa mesta Terézia Rázcová. Zhaslo sa aj v Banskej Bystrici. na námestí posilnili hliadky mestskej polície. Ku protestu sa pripojili aj Bojnice. "Je to len svetielko nádeje, aby sa kompetentní spamätali," povedal primátor mesta Béla Keszegh. 

Najčítanejšie správy