Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tiago má vrodenú srdcovú chybu: Operáciu, ktorá by mu zachránila život, robia až v USA. Rodičia prosia o pomoc
Zdielať na

Tiago má vrodenú srdcovú chybu: Operáciu, ktorá by mu zachránila život, robia až v USA. Rodičia prosia o pomoc

MILOSLAVOV / Malý Tiago trpí od narodenia Ebsteinovou anomáliou. Je to veľmi zriedkavá, vrodená srdcová chyba. Rodičia sú bezmocní. Jeho stav sa zhoršuje každým dňom a mal by čo najskôr podstúpiť operáciu. Nemajú však na ňu peniaze. Rodina z Miloslavova preto zháňa podporu na Slovensku i v zahraničí.

Tiago - štvorročné dieťa, ktoré si užíva každý jeden moment. Tiago miluje spev, rád si zahrá na klavíri alebo zakope do lopty. Na prvý pohľad vyzerá ako každé iné zdravé dieťa. Skutočnosť je iná. "Náš syn má závažnú formu zriedkavej anomálie srdca - Ebsteinovu anomáliu," uviedla Veronika, matka chlapčeka. 

Túto diagnózu odhalili kardiologické vyšetrenia v prenatálnom štádiu tehotenstva Veroniky. "Tiago sa nám narodil cisárskym rezom v 38-týždni tehotenstva. Na štvrtý deň mi kardiológ zavolal, že je to veľmi vážne, že Tiagovi zlyháva srdiečko, že ak som schopná, aby som sa dostavila na kardiologické oddelenie. Zrútil sa nám svet, pretože nám zomieralo naše dieťa. Bolo to obdobie, ktoré neprajem žiadnemu rodičovi," uviedla Veronika. 

Vyhliadky život Tiaga boli veľmi obmedzené. Lekári nedúfali, že sa vôbec dožije pôrodu."Tiago bol po narodení napojený na umelú pľúcnu ventiláciu a zlyhávala mu pravá strana srdca, ktorá je ovplyvnená anomáliou. Pravá predsieň je zmenšená, pravá komora zväčšená a chlopňa, ktorá je medzi nimi, je zdeformovaná. Zmiešava sa okysličená a neokysličená krv," povedala Veronika. 

Tiago bol mesiac v nemocnici, kde mu nastavili liečbu. Denne užíva 8 liekov. Podľa Veroniky je najhorší nočný čas, kedy musí malého synčeka kvôli liekom budiť. Tiagov stav sa zhoršuje. Zistili mu ďalšiu diagnózu a operácia je pre neho nevyhnutná. "Forma arytmie, ktorá pre jeho hlavnú diagnózu, predstavuje veľké riziko. Keď som sa kardiologičky pýtala, či sa na Slovensku vykonáva, bolo mi povedané, že nie," uviedla Veronika. 

Veronika hľadala informácie o Tiagovej diagnóze a podobných prípadoch na internete. "Dozvedela som sa o dvoch chirurgoch v USA, ktorí sú top špecialistami na túto anomáliu, jedným z nich je chirurg z Pittsburgu, ktorý sa Ebsteinovej anomálii venuje 30 rokov. Operoval viac ako 320 pacientov z celého sveta," povedala Veronika. 

Operácia v USA v prepočte na eurá vychádza okolo 160-tisíc eur, no v tomto momente ju synovi zaplatiť nevedia. Veronika spolu s manželom, ktorý má korene v Portugalsku, zorganizovali zbierku ako na Slovensku, tak aj v zahraničí. "Išiel som do Portugalska, aby som mu otvoril účet, druhým dôvodom bol rozhovor pre televíziu a tretí dôvod je, že moji priatelia budú organizovať koncert a výťažok z neho pôjde na Tiagovu operáciu," uviedol otec Tiaga. Zdravie Tiagovho srdiečka podporila aj Nadácia televízie JOJ. Môžete tak spraviť aj vy. 

Pomôcť možete aj vy: 

Transparentný účet: SK8683300000002202395185

Súvisiace články

Najčítanejšie správy