Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Seniori sú stále v nebezpečenstve: Podvodníci na nich skúšajú známe historky
Zdielať na

Seniori sú stále v nebezpečenstve: Podvodníci na nich skúšajú známe historky

PREŠOV / Policajti v Prešove zaznamenali za jediný deň šesť pokusov o podvod na senioroch. Vo všetkých prípadoch sa neznámy páchateľ, či páchatelia chceli zmocniť ich peňazí. Historka o nehode blízkeho tentoraz našťastie nezabrala.

Len minulý týždeň si podvodníci pripísali na konto 9500 eur v igelitovej taške. Vystrašená seniorka ich zabalila a vyhodila von oknom. Neznámy človek jej predtým v telefonáte staršej žene tvrdil, že pomoc potrebuje jej blízky, ktorý pri nehode zranil malé dieťa. Tento týždeň sa v Prešove pokúsili seniorov olúpiť opäť.

"V Prešove sme len počas jedného dňa zaznamenali šesť oznámení pokusov podvodov, kedy neznámy páchateľ kontaktoval seniora s tým, že jeho syn, alebo vnuk spôsobil, alebo sa stal obeťou vážnej dopravnej nehody," uviedla Ligdayová. 

Podľa polície telefonáty sa od seba veľmi nelíšia. Seniorom sa najčastejšie páchateľ predstaví ako príbuzný alebo ako lekár. Následne im oznámi, že ich príbuzný zavinil dopravnú nehodu, je hospitalizovaný v nemocnici, nemôže komunikovať a potrebuje peniaze na úhradu škody, alebo na ošetrenie. "Cieľom týchto volaní je iba jediné – vylákať a získať peniaze od seniorov. Preto intenzívne komunikujte so svojimi staršími príbuznými, aby sa nestali ďalšou obeťou podvodníkov," povedala Ligdayová.

Aj keď sú podobné prípady často medializované, stále sa nájdu seniori, ktorí v reálnej situácii podľahnú. Polícia preto radí. Všetky takéto informácie o blízkych si treba overiť. "Falošné tvrdenia páchateľov je potrebné okamžite overiť! Ak máte podozrenie na podvodné konanie, neváhajte ihneď kontaktovať políciu na čísle 158," dodala Ligdayová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy