Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Šťastie v nešťastí. Požiar zničil strechu, no vnútro ostalo nepoškodené
Zdielať na

Šťastie v nešťastí. Požiar zničil strechu, no vnútro ostalo nepoškodené

SPIŠSKÉ BYSTRÉ / Smutnú nedeľu má za sebou majiteľ domu v Spišskom Bystrom. Nedávno opravil strechu i komín a môže začať odznova. Za všetkým je požiar, ktorý mu zničil nie len dom, ale najmä domov.

"My sme si to všimli, až keď sme prišli hore do izieb. Hore sme videli dym a hneď sme vedeli, že horí. Bolo to jediné dedičstvo po otcovi," vyjadril sa so smútkom Ján Fábry, majiteľ domu. So slzami v očiach sledoval hasebné práce. Keď prišli profesionáli z Popradu, s ohňom už vonku bojovali dobrovoľní hasiči. Popradčania vošli priamo do domu. "Pomocou búracích sekier a ostatného pomocného náradia sa nám podarilo rozobrať zvnútra odbytky a tak sme postupne hasili," ozrejmil Vladimír Suržin - veliteľ zásahu, OR Hasičského a záchranného zboru Poprad. "Dobrovoľníci hasia zvonku okolo komína, rozoberali strešnú konštrukciu a išli po štíte," dodal Suržin. 

Táto udalosť je o to smutnejšia, že majiteľ domu len nedávno zrekonštruoval strechu i komín. Peniaze nazvyš nemá. V dome sa stará o mamu, brata i tehotnú sestru s malými deťmi, ktorá ostala sama. "Bolo to ťažké v živote, ľudia pomáhali vo všetkom, no ale nedá sa všetko naraz zvládnuť," dodal majiteľ domu. Majiteľ si nevie vysvetliť, prečo začalo horieť. O presnej príčine vzniku požiaru je predčasné hovoriť, no prvé zistenia už niečo poodhalili. "Najpravdepodobnejšia vec je, že požiar vznikol od komínového telesa, samozrejme budeme naďalej pokračovať vo vyšetrovaní," vysvetlil Ondrej Šproch - riaditeľ OR Hasičského a záchranného zboru Poprad. 

"Sme prerábali všetko nové, aj sme kvôli tomu dávali nehoriace dosky, aby sa to nechytilo a pritom to ani nepomohlo," dodal majiteľ. Hasiči vyzývajú ľudí, aby neváhali a počas zimy si radšej dali vykurovacie telesa skontrolovať. "Samozrejme občan si to môže skontrolovať aj sám, no pre istotu by som sa riadil tým, že to nechám na odborníkov," dodal Šproch. No pre majiteľa je to ďalšia rana. Aj keď sa hasičom podarilo veľa zachrániť, no škody sú vysoké. 

"Požiar sa nepreniesol do obytných priestorov, takže môžeme povedať, že sme zachránili túto časť, ale strecha je bohužiaľ zdevastovaná požiarom a majiteľ bude musieť siahnuť hlbšie do vrecka," ozrejmil Suržin. Ako sme sa dozvedeli už na mieste, obec chce rodine pomôcť a vyhlási zbierku. "To pomôže, ale nechcem pýtať od ľudí peniaze, nie som takýto," doplnil majiteľ. Zbierka ale nie je len o peniazoch, majiteľovi by nepochybne pomohol aj stavebný materiál na opravu strechy i komína, aby mal s rodinou opäť svoj domov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy