Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Od marca budú mať právo na dennú vychádzku aj psychiatrickí pacienti, ktorí spáchali závažný trestný čin
Zdielať na

Od marca budú mať právo na dennú vychádzku aj psychiatrickí pacienti, ktorí spáchali závažný trestný čin

BRATISLAVA / Novela o zdravotnej starostlivosti sa zrejme drží starej známej pravdy, že cesta do legislatívneho pekla je dláždená dobrými úmyslami. Aspoň tak si niektoré nezrozumiteľné nariadenia vysvetľujú viacerí odborníci. V nich sa okrem iného uvádza aj to, že právo na jednu vychádzku denne majú všetci psychiatrickí pacienti bez rozdielu. A to aj tí, ktorí spáchali závažnú trestnú činnosť a nie je v silách personálu nemocníc ich udržať vo vonkajších priestoroch zariadenia. Nová legislatíva vojde do platnosti od prvého marca.

"Zákon samozrejme my rešpektovať budeme, otázne je, či spoločnosť, štát je pripravený niesť dôsledky takejto aplikácie," informuje psychiater Martin Kalaš. Podľa novely o zdravotnej starostlivosti má každý psychiatrický pacient právo na jednu vychádzku denne vo vonkajších priestoroch zdravotníckeho zariadenia. Kvôli šetreniu sa ale mnohé psychiatrické zariadenia z vonkajších priestorov presunuli do interných oddelení nemocníc a zdravotných zariadení.

"To nie je uspôsobené na to, aby pacienti vychádzali. Koniec koncov režim na psychiatrických oddeleniach je iný ako na bežnom somatickom oddelení," povedal lekár a právnik Peter Kováč.  Väčšina psychiatrických pacientov nepredstavuje bezpečnostné riziko pre seba a pre okolie. Hrozbu predstavujú tí, ktorí sú intoxikovaní, nachádzajú sa v akútnych či psychotických stavoch alebo sú v delíriu, keď nemajú kontrolu nad svojim správaním.

"Sú to pacienti, ktorí bývajú extrémne agresívni a nepokojní. Z nášho pohľadu nie je možné zabezpečiť to, aby títo pacienti mali každý deň dostupnosť nejakých vychádzok kvôli tomu, že sú nebezpeční nielen pre seba, ale aj pre svoje okolie," informuje primárka mužského oddelenia v psychiatrickej nemocnici Zuzana Repková. Možnosti psychiatrov sú však na rozdiel od anestéziológov obmedzené. "Tá dávka liekov nemôže byť taká, aby došlo k úplnému upokojeniu pacienta, mnohokrát sa to nedá bez toho, aby sme neriskovali, že príde k zástave dýchania alebo zástave srdca," povedal psychiater Martin Kalaš. 

Nezrovnalosti v rovnakej novele je viacero. Napríklad asistenciu pri hygiene môže uskutočňovať len osoba rovnakého pohlavia. "Tým, že máme v personáli prevahu žien, dochádza k situácii, keď nie je možné zabezpečiť hygienu pri sprchovaní mužov, ktorí sú starší, imobilní," dodáva Martin Kalaš.

Ďalšou perličkou sú dva paragrafy, kde podľa jedného má pacient právo nahliadnuť do dokumentácie, podľa druhého sa na inom mieste uvádza, že lekári majú právo ho odmietnuť. "Pokiaľ bude požiadavka, aby sa tam opravila časť z tých statí, tak myslím si, že poslanci to nemajú problém opraviť," povedal poslanec Marek Krajčí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy