Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Absurdná situácia v automobilkách: Objednávky majú, výroba ale klesá
Zdielať na

Absurdná situácia v automobilkách: Objednávky majú, výroba ale klesá

BRATISLAVA / Najnižšia výroba za dlhé desaťročia a odstavené výrobné linky - aj to je realita uplynulých dvoch rokov v automobilovom priemysle. Dôvodom je najmä nedostatok čipov, ale aj ďalších komponentov. Toto odvetvie priemyslu pritom ťahá našu ekonomiku a zamestnanosť. Nepoteší preto ani najnovšia nemecká štúdia, ktorá predpovedá, že v najbližších rokoch sa vyrobí o milióny áut menej.

Netýka sa to ale len výroby na Slovensku. V Británii to bolo vlani najmenej áut od roku 1956, prepadla sa aj česká automobilka Škoda. Od februára odstavuje svoje linky zase Toyota v Kolíne. Prichádza tak k paradoxnej situácii, keďže objednávky majú závody aj na dva roky dopredu. "Zaznamenávame rekordný počet objednávok. Momentálne máme 215 tisíc objednávok na naše vozidlá," informoval Igor Franček, riaditeľ ľudských zdrojov závodu Jaguar Land Rover Slovakia.

Najnovšia nemecká štúdia veľa čipového optimizmu neprináša. Do roku 2026 sa má výroba áut celosvetovo znížiť až o jednu pätinu, čo je pre Slovensko zlá správa. Toto odvetvie priemyslu ťahá našu ekonomiku a len priamo v automobilkách pracuje viac ako 170 tisíc ľudí. "Agregovane automobilový priemysel zamestnáva vyše 260 tisíc ľudí," uviedol Alexander Matušek, prezident Zväzu automobilového priemyslu.

Podľa nemeckého Združenia automobilového priemyslu sa dopyt po podpultových čipoch do roku 2030 ešte strojnásobí prechodom na elektro mobilitu. Modernejšie autá potrebujú totiž stále viac čipov. "Európa musí investovať do výroby čipov pre automobilový priemysel. Len tak sa dá minimalizovať závislosť od polovodičov z Ázie," informovala Hildegard Müllerová, prezidentka Zväzu nemeckého automobilového priemyslu (VDA).

Brusel sľubuje nápravu

"Cieľom je zamerať investície na strategické projekty v rámci celého dodávateľského reťazca. Dohliadneme najmä nato, ako zjednodušiť a urýchliť povoľovací proces pre výrobné závody," uviedla Ursula von der Leyen, predsedníčka Európskej komisie. Závod na výrobu čipov sa ale nepostaví za dva týždne. Ide o sofistikovanú výrobu. Európa tak aj naďalej ostáva závislá od Ázie.

V našich závodoch, ktoré netrpia nedostatkom objednávok, ale komponentov, tak zatiaľ dochádza k absurdným situáciám. Pre nedostatok čipov sa tak na ich dvoroch kopia nové autá. Na predaj ale súce nie sú. "Čakajú na nejaký čip, ktorý je do stierača alebo niečoho, čo sa relatívne jednoducho dohodí," doplnil Matušek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy