Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Vyšetrenia v laboratóriu v štátnej nemocnici zabezpečí súkromná firma. Kritikom sa to nepáči
Zdielať na

Vyšetrenia v laboratóriu v štátnej nemocnici zabezpečí súkromná firma. Kritikom sa to nepáči

BRATISLAVA / Policajti, hasiči, či vojaci. To sú najčastejší pacienti, nemocnice svätého Michala v Bratislave, ktorú zriaďuje Ministerstvo vnútra. Jej súčasťou sú aj mimoriadne dôležité laboratóriá. Vyšetrenia v týchto "labákoch" bude pre štátnu nemocnicu po novom zabezpečovať súkromná firma. Vraj preto, že je to pre nemocnicu stratové. Kritici tvrdia, že to tak vôbec nie je. Príkladom je viacero iných štátnych, či súkromných nemocníc na Slovensku.

Laboratóriá zvyknú patriť v nemocniciach medzi tie zárobkové činnosti. V tejto štátnej to neplatí. A tak sa rozhodlo vedenie tejto nemocnice, prenajať ich do súkromných rúk. "Oddelenie klinickej biochémie a hematológie vykazovalo ročnú stratu vo výške 234-tisíc eur," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová. 

Práve preto sa rozhodlo vedenie ministerstva vnútra, že ich dá do prenájmu súkromnej spoločnosti, zaoberajúcej sa touto činnosťou. V nemocnici po tomto kroku očakávajú zisky. "Pri zvolenom type outsourcingu odhadujeme, že táto situácia sa práve týmto krokom zmení a akciová spoločnosť bude mať v tejto oblasti zisk vo výške 172 tisíc eur ročne," doplnila Eliášová. 

K situácii sa vyjadrila aj spoločnosť, ktorá bude zabezpečovať pre nemocnicu laboratórnu diagnostiku. "Spoločnosť Medirex, a.s. bude pre Nemocnicu sv. Michala zabezpečovať laboratórnu diagnostiku v odbore klinická biochémia a klinická hematológia od 1.2.2023. K výkonu týchto činností dochádza na základe rozšírenia Zmluvy o spolupráci o zabezpečení laboratórnej diagnostiky, ktorá bola uzatvorená medzi našou spoločnosťou a Nemocnicou sv. Michala v roku 2018," uviedla spoločnosť v stanovisku. 

Toto rozhodnutie vedenia nemocnice, dať laboratóriá do prevádzky súkromnej spoločnosti je prinajmenšom kontroverzné. Tak napríklad preto, že prichádza len krátko potom, ako sa nemocnica svätého Michala podobne zbavila dvoch svojich nemocničných lekární. Na čo upozornila aj nadácia Zastavme korupciu, ktorá poukázala na to, že nemocničné lekárne zvyknú byť v iných štátnych, či súkromných nemocniciach ziskové. Podobne ako v prípade laboratórií. "Buď je to zlým manažmentom keď nemocnica tvrdí, že ich labáky v zisku nie sú a musia ich prenajať, alebo si to neviem vysvetliť," spomenula Zuzana Petková z nadácie Zastavme korupciu. 

Laboratórium v banskobystrickej Roosveltovej nemocnici denne spracuje zhruba 2000 vzoriek. To, že je súčasťou nemocnice výrazne urýchľuje dodanie vzoriek z jednotlivých oddelení, stovka zamestnancov pracuje nepretržite 24 hodín. "Mnohé výsledky majú lekári už do hodiny na oddelení," vysvetlila hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje. Pýšia sa aj prvenstvom, laboratórium koncom minulého roka získalo osvedčenie o akreditácii. "Sme prvá fakultná nemocnica na slovensku, ktorá má akreditáciu v troch odboroch," dodala Maťašeje. 

Laboratórium roosveltovej nemocnice je ziskové, podobne ako nemocničná lekáreň, ktorú taktiež prevádzkujú. "To nám umožňuje realizovať rozvojové projekty," vysvetlila Maťašeje. Napríklad z týchto peňazí zrekonštruovali škôlku pre deti zamestnancov nemocnice.

Nemocnica sv. Michala dostane za prenájom laboratórií aj s vybavením dovedna za necelých 5000 eur mesačne. Súkromné laboratórium má však okamžite zaručenú prácu za ktorú naopak dostanú od nemocnice isté peniaze. Uzavreli spolu totiž takzvanú delimitačnú zmluvu v hodnote zhruba 80 tisíc eur, ktorou v podstate automaticky posunie peniaze za výkony od zdravotných poisťovní priamo do súkromnej firmy. Navyše, konkrétnej firme. "Cieľom tohto kroku a rozhodnutia vedenia spoločnosti je stabilita v ekonomickej situácii nemocnice a takisto adekvátne a kvalitné včasné poskytovanie zdravotnej starostlivosti," ozrejmila Eliášová. 

Najvyššie vedenie tejto nemocnice si od začiatku svojho šéfovania prešlo viacerými kauzami. Riaditeľa nemocnice však jeho rezortný šéf vo funkcii dôsledne obhajuje.Či už išlo o kontroverznú hospitalizáciu predsedu parlamentu Kollára po autonehode, protestný odchod množstva lekárov špecialistov z tejto nemocnici, zvláštny výber strážnej služby nemocnice, ktorú vysúťažila firma ministrovho brata, prenájom lekární, či aktuálne laboratórií. Samotný riaditeľ s nami komunikovať nechcel. Ministrovu dôveru má. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy