Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Pribudne tretia hodina telesnej výchovy? Deti málo športujú, aj mimo školy, čo vedie k mnohým zdravotným problémom
Zdielať na

Pribudne tretia hodina telesnej výchovy? Deti málo športujú, aj mimo školy, čo vedie k mnohým zdravotným problémom

BRATISLAVA / Obezita, zlé držanie tela, ale aj ďalšie zdravotné problémy. To je podľa odborníkov dôsledok toho, že sa deti a mládež málo hýbu. Aj preto sa už niekoľko rokov hovorí o tom, že by na školách mala pribudnúť tretia hodina telesnej a športovej výchovy.

"Zjednodušene povedané, deti majú iba dve hodiny telesnej a športovej aktivity týždenne. V porovnaní s niektorými krajinami v rámci celosvetového prieskumu je to málo," uviedol Karol Kučera, splnomocnenec vlády SR pre mládež a šport. Podľa slov Antalu sa na Slovensku hovorí o zavedení troch hodín cvičenia, no nemusí to byť iba cvičenie v telocvični či na športovom ihrisku.


"Takéto alternatívy pohybovej aktivity by mohli vyriešiť aj problém tých škôl, ktoré telovičňu nemajú. Napríklad tých malých, ktoré navštevuje do 75 detí," ozrejmila Dana Masaryková, prodekanka Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity. 

"Kritiku toho, že telesné a športové aktivity nedosahujú aj počas tých aktuálne dvoch hodín požadovanú kvalitu, možno odstrániť jednoducho - napríklad aj dostatkom financií na dovybavenie telocviční," vyjadril sa Richard Nemec, poslanec NR SR, bývalý reprezentant SR vo volejbale. "Ministerstvu školstva by výsledky výskumov i návrhy mali predložiť na budúci týždeň," uviedol Martin Pupiš, zástupca vedúceho Katedry telesnej výchovy a športu FF UMB. 

Ako uviedlo ministerstvo školstva vo svojom stanovisku, ich spoločnou úlohou by malo byť vytvárať podmienky, aby tých škôl prirodzene pribúdalo."Navyšovanie počtu hodín telesnej výchovy by nemalo byť cieľ, ale je to iba jedna z ciest ako zabezpečiť dostatočné množstvo pohybu žiakov na školách. Už dnes má množstvo škôl tretiu hodinu telesnej a športovej výchovy, tam, kde to bolo možné, už žiaci cvičia trikrát do týždňa," dodalo ministerstvo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy