Zatiahnuté
15°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Rómovia chcú odvolať primátora a starostku
Zdielať na

Rómovia chcú odvolať primátora a starostku

Zdroj: TASR/Denisa Horváthová

Dôvodom je nedôvera po zhromaždení Slovenskej pospolitosti

V Kameňanoch ju už predložili starostke. V Jelšave petíciu na mestský úrad napokon nedoručia.

"Vyzbierali sme 600 podpisov, no chcem, aby primátor svoje volebné obdobie dokončil. Ak však spraví ešte jednu chybu, urobíme opatrenia," vyjadril sa iniciátor petície Eugen Bryndzák (na snímke), ktorý má v pláne v budúcich komunálnych voľbách kandidovať práve na miesto primátora. "Chceme, aby sme boli zastúpení aj na mestskom úrade. Buď nech je primátor Róm alebo aspoň jeho zástupca. Na tom budeme trvať," spresnil Bryndzák.

Podľa neho počas zhromaždenia Slovenskej pospolitosti došlo k hanobeniu národa, pretože ich Kotleba aj na plagátoch pomenoval parazitmi. "Primátor mal zhromaždenie zrušiť, no neurobil to a preto sme aj vypísali petíciu. Nechcel sa s nami ani baviť. Podľa mňa on sympatizuje s Kotlebom a nič pre nás Rómov počas celého jeho volebného obdobia neurobil," uviedol Bryndzák.

Primátor Jelšavy Milan Kolesár mal informácie o vypísaní petície. To, že zavolal do mesta Mariána Kotlebu, ako si Rómovia myslia, rozhodne zamieta. "Som sklamaný, že niektorí takto zneužili situáciu. Beriem to tak, že sme vo volebnom období a niekto chce, aby moje meno bolo poškodené," povedal Kolesár a dodal, že samospráva uspela vo viacerých projektoch zameraných práve na pomoc Rómom.

Starostke Kamenian Márii Zuzindlákovej bola petícia, pod ktorú sa za jej odvolanie podpísalo 209 občanov, doručená už v pondelok. Uvádza sa v nej, že starostka nerieši zlú sociálnu situáciu a nezamestnanosť v obci.

"Nemyslím si, že toto sú skutočné dôvody na odvolanie starostky. Sociálna situácia a nezamestnanosť sú celospoločenský problém," tvrdí Zuzindláková. Podľa nej je skutočnou príčinou vypísania petície to, že nezakázala zhromaždenie Slovenskej pospolitosti. "Keďže Kotlebove oznámenie o zhromaždení spĺňalo všetky zákonom stanovené podmienky, neboli dôvody, aby som to zakázala," podotkla starostka.

V piatok sa na obecnom úrade bude konať mimoriadne zastupiteľstvo. Vybraní poslanci potom posúdia petíciu a zrejme bude vyhlásené referendum.     

Zdielať na