Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V okrese Prešov veterinári potvrdili vtáčiu chrípku
Zdielať na

V okrese Prešov veterinári potvrdili vtáčiu chrípku

PREŠOV / Národné referenčné laboratórium pre vtáčiu chrípku vo Zvolene oznámilo v utorok, 17. januára, pozitívny výsledok vyšetrenia vtáčej chrípky v drobnochove hydiny.

Choroba bola zistená v súkromnom chove dospelej hydiny v obci Bzenov v okrese Prešov. Informovala o tom štátna veterinárna a potravinová správa.

V tomto drobnochove pôvodne chovali 23 kusov kury domácej a dve kačice. V ostatných dňco pozorovali hromadný úhyn hydiny. "Ku dňu potvrdenia nákazy uhynuli všetky kury domáce, kačice boli utratené, čo znamená, že depopulácia ohniska nákazy bola realizovaná," informuje štátna veterinárna a potravinová správa. 

Miestne príslušná Regionálna veterinárna a potravinová správa Prešov v tomto prípade postupuje podľa pohotovostného plánu pri výskyte vtáčej chrípky, ktorý zodpovedá aktuálnej európskej a slovenskej legislatíve. Vykonala šetrenie, ktorého cieľom je zistenie zdroja nákazy. 

"Predbežným šetrením sa aj vzhľadom na lokalizáciu obce v bezprostrednej blízkosti vodných tokov a nálezov pozitívnych voľne žijúcich vtákov na vtáčiu chrípku v predchádzajúcom období predpokladá nakazenie voľne žijúcim vtáctvom, nakoľko hydina mala prístup do vonkajšieho prostredia," priblížili veterinári. Ďalšou cestou zavlečenia nákazy mohol byť nákup hydiny od neidentifikovaného predajcu s neznámym pôvodom chovu. Miestne príslušná regionálna správa v tejto súvislosti nariadila opatrenia zamerané na tlmenie choroby, jej kontrolu a zabránenie šírenia nákazy. Ochranné pásmo má polomer 3 kilometre, pásmo pozorovania 10 kilometre okolo ohniska.

Medzi opatrenia pre ohnisko nákazy patrí bezodkladné usmrtenie hydiny a iného vtáctva žijúceho v chove, likvidácia všetky zdochlín a vajec v chove, zneškodnenie alebo vhodné ošetrenie všetkých materiálov a odpadov, ktoré môžu byť kontaminované. Potrebná je tiež napríklad očista a dezinfekcia budov, pastvín, pôdy, zariadení, ktoré môžu byť kontaminované, ako aj dopravných prostriedkov používaných na presun hydiny alebo iného vtáctva žijúceho v zajatí. Ďalšie opatrenia platia pre uvedené pásma okolo ohniska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy