Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slováci vyhadzujú expirované lieky. Ich likvidácia stojí státisíce
Zdielať na

Slováci vyhadzujú expirované lieky. Ich likvidácia stojí státisíce

BRATISLAVA / Aj vy si do domácej lekárničky kupujete lieky tak povediac pre istotu? Robí to nejeden Slovák a výsledkom je potom nielen ich nedostatok v lekárňach, ale aj to, že máme doma veľa nevyužitých expirovaných liekov. Po dátume spotreby sú lieky považované za nebezpečný odpad a odovzdať ich treba naspäť do lekárne. Slováci pritom za rok vyhodia neuveriteľných 200- ton liekov. A ich likvidácia v spaľovni stojí takmer 350-tisíc eur.

"Rozdelím si na týždeň, a keď mi chýba zase od lekárky, dostane recept a dcéra mi vyberie z lekárne. Navyše som zatiaľ ešte nemala," povedala 91-ročná Humenčanka. 91-ročná pani Anna je vzorná pacientka. Mnohí v lekárničke majú väčšie zásoby liekov, ako aktuálne potrebujú, a to z rôznych dôvodov. "No kým som nemala deti, nemala som veľkú zásobu liekov. Kvapky od kašľu a také bežné lieky, asi tá zvýšená chorobnosť detí v škôlkach, sme už takí opatrnejší, čiže si budujeme tie zásoby," dodala Humenčanka Viktória Urbaničová. 

A tak sa stane, že takpovediac „pre istotu kúpené lieky“ sa nespotrebujú a exspirujú. No v prípade liekov na rozdiel od potravín neplatí, že je to len minimálna doba trvanlivosti. Exspiráciou totiž uplynie doba, počas ktorej je garantovaný účinok a zároveň bezpečnosť lieku. "Týždeň, dva potom, keď to pacient užije, ten zrejme nehrozí riziko, skôr by som sa obával nejakých problémov ako je neúčinnosť lieku. Keď je otvorené balenie napríklad, prichádza do kontaktu s rukami a vysypuje sa, tak môžu tam byť nejaká nejaká mikrobiálna alebo plesňová kontaminácia alebo narušenie vzdušnou vlhkosťou," vysvetlil prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. 

Lieky, ktoré nespotrebujete a sú po dátume exspirácie, sú považované za liekový odpad. Vyhodiť ich ale nemôžete do ktoréhokoľvek smetiaka. Odovzdať ich musíte naspäť do lekárne. Pri možných únikoch odpadov do prostredia znečisťujú pôdy a vody. Je to záťaž nielen pre životné prostredie, ale ohrozené je aj verejné zdravie. "Nevhodná likvidácia liekov potom prispieva k znečisťovaniu životného prostredia, čo má vplyv na všetky ekosystémy vrátane človeka," ozrejmila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Dáša Račková. 

Súčasťou odpadu sú nielen voľnopredajné lieky, ale aj nespotrebované antibiotiká či tiež lieky po nebohom príbuznom. Vtedy lekárnici nachádzajú aj viacero nedotknutých balení. Iba za rok 2021 Slováci napäť do lekární odovzdali takmer 200 ton liekov. "V roku 2021 bolo najviac liekového odpadu vyzbieraného v Bratislavskom kraji, a to viac ako 47 ton, najmenej to bolo v Nitrianskom kraji, a to bezmála 16 000 kilogramov," konkretizovala Diana PAdychová, vedúca oddelenia riaditeľa pre komunikáciu Štátneho úradu kontroly liečív. Ide o nebezpečný odpad, ktorý sa likviduje v spaľovniach. Náklady znáša Štátny ústav na kontrolu liečiv, teda v podstate my všetci. Likvidácia 200 ton liekov za rok 2021 stála takmer 350 tisíc eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy