Oblačno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Muž sa narodil na Ukrajine, ale celý život žije na Slovensku. Úrady mu žiadosti o slovenské občianstvo zamietli
Zdielať na

Muž sa narodil na Ukrajine, ale celý život žije na Slovensku. Úrady mu žiadosti o slovenské občianstvo zamietli

HUMENNÉ / Musí byť Ukrajincom, hoci to nechce. Príbeh Humenčana Vlada, ktorý sa narodil na Ukrajine, ale celý život žije na Slovensku, znie priam neuveriteľne. Jeho otec dostal prácu na Ukrajine v čase, keď bola manželka tehotná a práve tam svoje prvé dieťa porodila. Hoci sa vzápätí na Slovensko vrátili, Vladovi zostalo ukrajinské občianstvo dodnes. Štáb TV JOJ zisťoval, aké má dnes už 28-ročný muž možnosti a čo hovorí bezpečnostný analytik na to, že mu SIS zamietla žiadosti o občianstvo.

Po ukrajinsky nevie povedať ani slovo, v krajine nemá žiadnych príbuzných a ani priateľov. Napriek tomu je oficiálne Ukrajincom. Mal sa narodiť na Slovensku, rovnako, ako jeho brat. Avšak jeho otec odišiel pracovne na Ukrajinu a tehotná manželka ho nasledovala. "Aj toto by mali zohľadniť, že tam nemôže byť nejaká skrytá legenda alebo špekulácia," povedal bezpečnostný analytik Juraj Zábojník. 

28-ročný otec dvoch detí pred troma rokmi požiadal naše úrady o slovenské občianstvo. Muž, ktorý od troch rokov žije na Slovensku, o možnosti, že by mu čosi také zamietli ani neuvažoval. No prišiel šok. "Vybavili sme si všetky podklady, dali mu termín na skúšky, ktoré samozrejme zložil, no a už sme len čakali a prišlo zamietnutie," povedala manželka Michaela Dzhatková. 

Dôvodom mohli byť bežné pokuty za rýchlosť či telefonovanie počas jazdy. Zamietavé stanovisko poslala aj Slovenská informačná služba. Všetky informácie sú však tajné. "Žiadateľ uvedený vo Vašej otázke však nevyvinul žiadnu procesnú aktivitu na uvedený účel a nevyužil právne inštitúty, ktoré za zákonom ustanovených podmienok umožňujú prístup k dotknutej utajovanej skutočnosti," uviedla v stanovisku Slovenská informačná služba.

Vlado má podľa právnikov možnosť podať na krajský súd správnu žalobu na ochranu svojich subjektívnych práv proti rozhodnutiu orgánu verejnej správy. Podľa bezpečnostného analytika má Slovenská informačná služba určite relevantné dôvody, o ktorých žiadatelia nemusia ani tušiť. "Tam môže byť 100 dôvodov – mohol sa stretávať v minulosti s osobou, ktorá bola závadová. Alebo náhodne získali poznatok, že sa stretol s osobou, ktorá bola rozpracovaná. Ale nemal by to vzdávať," dodáva Juraj Zábojník. 

Najčastejšími dôvodmi zamietnutia žiadosti o udelenie slovenského štátneho občianstva je bezpečnostné riziko. "Podľa aktuálnych informácií bolo za rok 2022 udelené slovenské štátne občianstvo celkom 677 cudzincom. Za rovnaké obdobie bolo vydaných 80 rozhodnutí o zastavení konania a 27 rozhodnutí o zamietnutí žiadosti," povedala hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy