Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Štát sľúbil šikovným maturantom motivačné štipendiá, aby neodišli. Oni neodišli, ale peniaze nemajú
Zdielať na

Štát sľúbil šikovným maturantom motivačné štipendiá, aby neodišli. Oni neodišli, ale peniaze nemajú

BRATISLAVA / Študuj doma, Slovensko ťa odmení! Týmto heslom lákal pred pol rokom štát šikovných maturantov, aby si vybrali domácu univerzitu. Študenti na Slovensku zostali, lenže odmenu zatiaľ nevideli. Vysoké školy už síce peniaze majú na účtoch, ale pre technické problémy ich vraj nevedia svojim študentom poslať.

Šikovní maturanti, ktorí neodišli do zahraničia a zostali študovať na Slovensku čakajú na motivačné štipendiá od októbra. "Momentálne sú úplne nechaní v štichu pretože im neboli tieto peniaze poskytnuté," povedala Zuzana Hozlárová, predsedníčka študentskej rady vysokých škôl. Štát sľuboval najtalentovanejším vysokoškolákom 300 eur mesačne.

Počas celého bakalárskeho štúdia by išlo o 9000 eur. Peniaze ale na účet zatiaľ neprišli. Podobný problém má aj dcéra nášho diváka z Košíc. "Oni s tým rátali, s tými peniazmi, bývanie internát, doprava jedlo," povedal divák. Ako dodala Hozlárová, motivačná stránka celej veci padla.  

Na problém s nevyplatenými štipendiami sme upozornili ešte v decembri. Komplikácie vtedy priznalo aj ministerstvo školstva. Kým v minulosti rezort školstva tvrdil, že ich prekvapil veľký záujem študentov, dnes peniaze meškajú pre technické problémy. Ministerstvo školstva síce peniaze vysokým školám poslalo, no tie ich zatiaľ študentom nevedia posunúť. 

Podľa univerzít totiž chýba v elektronickom systéme funkcionalita, ktorá by vedela rozhodnutie vydať. "Univerzita už tieto peniaze dostala, teraz ešte musíme počkať na vygenerovanie spomínaných rozhodnutí," upresnil hovorca Slovenskej technickej univerzity Juraj Rybanský. Ako dodala hovorkyňa Univerzity Komenského Lenka Miller, bez rozhodnutia ako verejná vysoká škola nevedia tie peniaze poslať a vyplatiť. 

Ministerstvo školstva ale opäť sľúbilo, že motivačné peniaze študenti dostanú. Kedy - už nekonkretizovalo. "Školy dostali prostriedky na celý akademický rok pre svojich študentov. Študenti o štipendiá teda neprídu, vyplácané budú aj spätne. Dôvodom posunu bol vyšší záujem a náročnejší proces spracovania, kontroly a administrácie žiadostí," upresnila Renáta Vítková z Odboru komunikácie Ministerstva školstva SR. 

Podľa rodiča to ministerstvo vôbec s nimi nekomunikuje a čakali, že dajú nejaké oznámenie aspoň na ich stránku. Študenti majú problém práve s tým, že si naplánovali akademický rok a rovnako aj výdavky. Na projekt má ísť 12 a pol milión eur, školy dúfajú, že sa im peniaze podarí vyplatiť do konca januára.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy