Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Vinári označia víno ako slovenské, no dovezú ho zo zahraničia, tvrdí Cech vinohradníkov a vinárov
Zdielať na

Vinári označia víno ako slovenské, no dovezú ho zo zahraničia, tvrdí Cech vinohradníkov a vinárov

BRATISLAVA / Vedeli ste o tom, že sa na Slovensku predáva víno, ktoré je síce označené ako slovenské, ale nepoctiví vinári ho k nám dovážajú zo zahraničia? Tvrdí to Cech vinohradníkov a vinárov a potvrdila to aj Štátna veterinárna a potravinová správa. A to na základe vykonaných kontrol. Že ide o viac ako lokálny problém, hovorí aj aktuálny prípad z Francúzska, kde sa takéto klamanie spotrebiteľa dostalo pred súd a páchateľom hrozia vysoké tresty.

"Slovenské vína majú vysoké štandardy. Sú kvalitné, ale nájdu sa producenti, ktorí porušujú," povedal Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. O vrchole ľadovca sa dá hovoriť v prípade Francúzska, kde sa v dohľadnej dobe chystajú súdiť skupinu falšovateľov. Ktorí za preslávené víno z oblasti Bordeaux vydávali lacné víno dopestované a vyrobené v Španielsku.

Podľa správy francúzskeho portálu vitisphere mali nepoctiví vinári nakupovať víno v hodnote eura až dvoch za liter, dovážať ho do Francúzska v cisternách a predávať v hodnote viac ako 20 eur za fľašu, už ako Francúzske. Vyrobili tak viac ako 80 tisíc fliaš a zarobili takmer milión tristotisíc eur. "Ak tam vyplávali na povrch tieto veci, tak podobná situácia bude aj v ostatných krajinách," doplnil Roman Mács z Cechu vinohradníkov a vinárov Slovenska. 

A to sa aj potvrdilo pri kontrolách veterinárov a potravinárov. Zamerali ich práve na geografický pôvod vína deklarovaného ako slovenské. Zistenia vôbec neboli lichotivé. "To číslo je naozaj pomerne veľké. Pretože z analyzovaných vín sme na Slovensku v 39. percentách potvrdili porušenia," dodal Bíreš. U burčiakov bola situácia ešte horšia. Nasledovalo stiahnutie z trhu a sankcie.

Ani tie však nie sú podľa vinohradníkov na nepoctivých vinárov dostatočným bičom, aby ich od podvodných aktivít odradili. "Môžete mať najlepšie pravidlá na svete, ale ak z nich nevyplynie sankcia, ktorá bude odrádzať ľudí aby to robili, tak tie predpisy budú bezzubé," ozrejmil Mács. Do istej miery by mohla pomôcť pripravovaná nová vinohradnícka a vinárska legislatíva. Na teraz je odložená. Otázkou preto je, kedy sa vôbec do parlamentu vráti. "By sme radi v prvom polroku 2023 pripravili návrh legislatívy, ktorá bude harmonizovaná s legislatívou EU aby sme pripravili návrh ako týchto falšovateľov postihnúť," uzavrel minister pôdohospodárstva v demisii Samuel Vlčan. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy