Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dnes je najdepresívnejší deň v roku, takzvaný modrý pondelok. V zlom období dokáže pomôcť aj ježko
Zdielať na

Dnes je najdepresívnejší deň v roku, takzvaný modrý pondelok. V zlom období dokáže pomôcť aj ježko

BRATISLAVA / Pondelok, 16. januára, je vraj najviac depresívny deň v tomto roku. Takzvaný modrý pondelok tu máme inak každý týždeň - je to preto, lebo po víkende sa nám tak akosi nechce do práce ani do školy. Depresia je ale vážny problém, pokiaľ sa s ňou nepracuje. Špecialistom pomáha s diagnostikou napríklad malý ježko.

​Tretí januárový pondelok v kalendári patrí k tým dňom, ktoré by sme najradšej preskočili. Získal totiž označenie najdepresívnejší. "Pôvod významu tohto dňa siaha do roku 2004, keď mal nejaký motivačný spíker alebo psychológ na objednávku cestovnej kancelárie vypočítať najdepresívnejší deň," vysvetlila odborníčka z IPčka Zuzana Juráneková. Podľa odborníčky nie je vedecky dokázané, že by sme sa v tento deň mali cítiť mizerne. "Práve v tento deň nie sú nijako inak výrazné ťažkosti alebo starosti, ako po iné januárové dni," doplnila Juráneková.

Skôr to vyplýva z dozvukov vianočného obdobia, plynutia vlastných predsavzatí, či vidiny povinností, ktoré pred nami stoja. Ľudia si náladu nechcú pokaziť a majú na to vlastné recepty. Aj spojenie modrý pondelok, ktorý sa viaže s týmto dňom, má svoj pôvod. Súvisel s voľnými pondelkami pre tovarišov v 14. storočí. "Je zaužívaný názov od stredoveku a platil najmä pre cechy, čiže remeselníkov. V tom zimnom období bolo málo práce, ale ľudia si našli robotu. Čiže tam hovoriť o nejakých depresiách v minulosti sa, samozrejme, nedá," opísala etnologička  Katarína Nádaská.

V náročných životných situáciách nás môže utešiť aj terapeut - ježko bielobruchý, ktorý vás už pri prvom kontakte takpovediac prečíta. "Ježko väčšinou cíti, či ste v strese, či prežívate úzkosť, či vám je ťažko. Začne na to reagovať tak, že sa začne brániť a to je to známe, že sa zakotúľa a dá sa do klbka. Keď sa toho pichania nezľaknete a vydržíte to, začne naciťovať tú vašu emóciu, ten váš strach," povedal riaditeľ IPčka a psychológ Marek Madro. Najčastejšie vyhľadávajú pomoc odborníkov ženy. "Podľa posledných údajov Národného centra zdravotníckych informácií pribudlo 11 627 osôb, ktorým boli poruchy nálad diagnostikované prvýkrát v živote," uviedla hovorkyňa NCZI Veronika Daničová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy