Jasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Rušná noc na strednom Slovensku: Obcou sa prehnala veterná smršť
Zdielať na

Rušná noc na strednom Slovensku: Obcou sa prehnala veterná smršť

BREZNO / Niektoré oblasti Slovenska v piatok, 6. januára, potrápilo extrémne počasie. Obyvateľov obce Jasenie pri Brezne o druhej v noci zobudil nezvyčajný buchot. Silný vietor odniesol strechy, polámal stromy a zdemoloval pomníky na cintoríne.

"Ja som išla v noci von, bol to buchot. Išla som do záhrady, fúkal silný vietor, tak som sa radšej vrátila dnu," opísala situáciu miestna obyvateľka. Domáci to prirovnali k veternému víru. "Naraz to prišlo, ako dáky vír. Bola to veľká rýchlosť, hádam aj dvesto kilometrov za hodinu" vyjadril sa obyvateľ obce Jasenie. Situácii pridal na kuriozite fakt, že kým na jednom konci ulice vietor všetko strhol, na opačnom konci zostalo všetko neporušené. 

​Pre ľudí v Jasení to bol nepríjemný nočný budíček. Vzduchom lietali kusy škridiel, polámalo vysoké stromy. "Prehnala sa nám obcou smršť, bolo to ako vír," uviedol Marek Kordík, starosta obce Jasenie. Obyvatelia obce tak strávili sviatok Troch kráľov odstraňovaním škôd, ktoré v noci napáchal silný vietor. Plechové strechy našli majitelia desiatky metrov od svojich domov. "Tú ťažkú škridlu zomlelo a poprehadzovalo na dvore. V záhrade mám veľkú drevenú hojdačku, tú celú zlomilo," opísala situáciu obyvateľka obce. Časť jednej strechy sa prepadla aj na auto zaparkované v garáži. 

Vietor sa prehnal aj miestnym cintorínom. Kým v jednej časti zostalo všetko neporušené, v úzkom páse pri kostole zdemolovalo pomníky. Dobrovoľní hasiči sa nezastavili celý deň. Boli všade, kde bolo treba pomáhať s opravami zničených striech. "O tretej už boli príslušníci na mieste a odstraňovali škody," uviedol starosta obce. Podľa neho je teraz najdôležitejšie všetko upratať a opraviť strechy skôr, ako príde dážď. Až potom príde na rad počítanie škôd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy