Oblačno
15°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Nigérijčan tvrdí, že k pašovaniu kokaínu ho prinútili
Zdielať na

Nigérijčan tvrdí, že k pašovaniu kokaínu ho prinútili

Nigérijčan žijúci v Španielsku Chelson Macjud I. (31) sa na súdnom pojednávaní pre pašovanie drog bráni tým, že k trestnej činnosti ho prinútili neznámi muži pod hrozbou jeho smrti a zabitia jeho dcéry.

Ako ďalej uviedol, nevedel, že pašuje kokaín, myslel si, že ide o marihuanu. Za prevoz 66 balíčkov s 927 gramami drogy z Madridu do rakúskej Viedne mal dostať od istého Dávida 1000 eur.

Drogy, z ktorých by sa podľa prokuratúry dalo vyrobiť 11 až 23-tisíc dávok v hodnote na čiernom trhu 174.600 až 465.600 eur, mal vo Viedni odovzdať mužovi menom Andrej. Chelson Macjud I. podľa svojich slov spomínaný trestný čin spáchal prvý raz a v bežnom živote si privyrába ako holič.

Nigérijčanova obhajkyňa Katarína Chalková ho pred súdom bráni tým, že v obžalobe je nesprávne stanovená hodnota jednorazovej dávky kokaínu a k tejto veci trvá na vypočutí znalca. Žiada tiež súd, aby prihliadol na skutočnosť, že obžalovaný nevedel, čo pašuje a nemal v úmysle drogy predávať po dávkach, ale všetky balíčky odovzdať jednej osobe. Podľa Chalkovej by mal súd obžalovaného oslobodiť spod obžaloby a prepustiť ho z väzby.
      

Súd pojednávanie odročil na 15. marca. Okrem znalca, ktorý vypracoval znalecký posudok, v tomto prípade by mali vypovedať aj ďalší dvaja svedkovia.
      

V júnových dňoch minulého roku okrem Chelsona Macjuda I. zadržali aj ďalších dvoch Nigérijčanov, ktorí sa rovnakým spôsobom pokúsili pašovať drogy. Začiatkom novembra 2009 jedného z nich, Mondaya Kellyho A., ktorý sa na súdnom pojednávaní k pašovaniu heroínu priznal, poslal súd na 10 rokov do väzenia. Proces s Raymondom O. sa začne koncom marca. Toho zadržali s kokaínom a hrozí mu až 25 rokov pobytu za mrežami.
      

Koncom novembra 2009 zadržali na bratislavskom letisku ďalších dvoch Nigérijčanov, ktorí v batožine, ale aj vo svojom tele pašovali drogy. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Andrea Polačiková.

V priestoroch vnútroletiskového autobusu podľa nej našli policajti kapsulu s 50 gramami kokaínu, jeden zo zadržaných mal ostatné dve kapsule vo svojom tele. V tých bolo 100 gramov kokaínu, z ktorých by sa dalo vyrobiť až 9700 jednorazových dávok drogy, ktorých hodnota na čiernom trhu je 75.000 eur.

Zdielať na