Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rok 2022 bol nadpriemerne horúci: Trápilo nás najmä sucho, zásoby vody v pôde sa míňali a vysychali aj korytá riek
Zdielať na

Rok 2022 bol nadpriemerne horúci: Trápilo nás najmä sucho, zásoby vody v pôde sa míňali a vysychali aj korytá riek

BRATISLAVA / Mrazy a naozaj studené počasie presne v tomto období bolo na Slovensku naposledy pred tromi rokmi. Odvtedy už nasledovali roky s plusovými teplotami okolo piatich stupňov a v tomto roku prekročili už aj desiatku. Aj v Poľsku padali rekordy, keď do plus dvadsiatky chýbal iba jeden stupeň. Nadpriemerne teplý bolo celý minulý rok. Chýbajúca voda potom v jednom okamihu "napršala" na niektorú dedinu a to spôsobilo záplavy.

Príjemné jarné počasie na záver roku 2022 nebolo jediným obdobím uplynulého roka, ktoré nás prekvapilo. "Z minulého roka si zapamätajme najmä sucho, ktoré bolo extrémne a bolo to socioekonomické sucho," povedala meteorologička Miriam Jarošová. 

Socioekonomické sucho je najvyšší stupeň sucha, ktorý už zasahuje do chodu bežného života obyvateľov. "Hlavne na východe Slovenska, kde sa musela voda dovážať v cisternách," informuje ďalej Miriam Jarošová. Ľuďom vyschli studne, v obciach aj potoky a riečky, z väčších riek sa stali potoky. Počas leta viaceré obce vyhlásili zákaz polievať trávniky a napúšťať bazény. 

Sucho bolo už počas jari, čiastočne to zachránil daždivejší a chladnejší apríl, ale už v polovici mája sa objavili tropické dni. Extrémne horúčavy a sucho trápilo Slovensko celý jún, júl a august, teplomer prekročil opäť prekročil 40 stupňov Celzia. Okrem približne troch mesiacov všetky ostatné boli teplotne nadpriemerné. Január a február navyše nepriniesli dostatočnú snehovú pokrývku, ktorá by vytvorila zásoby vody v pôde najmä v nížinách.

Počas leta síce zrážky boli, ale prevažne lokálne a hlavne v podobe prívalových dažďov. Supercelárne búrky s veternými smršťami a záplavami ničili majetok ľudí, no voda nestíhala do pôdy vsiaknuť a odtiekla preč. Vlahový deficit vyrovnal až daždivý september. 

Juhozápad Slovenska je však aj napriek tomu s hlbokým deficitom vlahy v pôde aj teraz. Nový rok 2023 pokračuje plusovými teplotami podobne ako za posledné roky, tentoraz však s dvojcifernými číslami, u našich severných susedov padla takmer jarná dvadsiatka. Podľa meteorológov bude takéto jarné počasie pokračovať aj najbližší týždeň. 

Hydrológovia zas predpovedajú, že chýbajúce zrážky na juhozápade by sa mali doplniť už v januári. Otázne je, či to bude sneženie, dážď alebo aj naďalej hmla. "Zimné mesiace a snehová pokrývka sú zásobárňou vody na jarné mesiace," dodáva Miriam Jarošová. Predpoveď na najbližší polrok znie tiež priaznivo. Pri súčasnej klimatickej nestabilite je však rozumné brať akúkoľvek predpoveď s veľkou rezervou 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy