Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Uplynulý rok bol najtragickejším v histórii slovenských hôr. Zahynulo v nich 56 ľudí
Zdielať na

Uplynulý rok bol najtragickejším v histórii slovenských hôr. Zahynulo v nich 56 ľudí

VYSOKÉ TATRY / Rok 2022 sa zapíše do kroniky Horskej záchrannej služby ako zatiaľ najtragickejší rok v histórii slovenských hôr. Až 56 ľudí sa domov už nikdy nevráti. Príčiny nešťastí s fatálnym koncom sú rôzne, no vo väčšine prípadov šlo o podcenenie terénu a svojich síl.

Už začiatok roka 2022 bol mimoriadne tragický. Po dvoch náročných pátracích dňoch záchranári 9. januára zviezli pomocou vrtuľníka troch mŕtvych Poliakov. Zahynuli v masíve Gerlachovského štítu. Počet tých, ktorí sa už nikdy nevrátili z hôr, začal stúpať. 

Vtedy ešte záchranári netušili, že pôjde o najtragickejší rok v histórii. Najviac nešťastí s fatálnym koncom sa stalo vo Vysokých Tatrách, bolo ich až 23. "Je to dané charakterom terénu. Terén je naozaj strmý a komplikovaný. Aj ten ľahký horolezecký terén sa v zlých podmienkach stáva ťažkým. Zvlášť pre ľudí, ktorí nemajú skúsenosti," povedal riaditeľ Horskej záchrannej služby Marek Biskupič. 

Aj horskí záchranári z iných oblastných stredísk majú za sebou smutné výjazdy. Zomreli lesní robotníci, aj piloti vetroňov vo Veľkej Fatre, pastieri v Malej Fatre, niekoľko turistov skolabovalo a zomrelo. Taktiež šlo o iné nešťastie, napríklad lavíny, pošmyknutia a dlhé pády. Najväčšia časť obetí jednoducho podcenila podmienky a svoje sily. "80 až 90 % ľudí si za to môžu sami, že sa vybrali do zlého terénu, so zlým vybavením, v zlý čas," dodáva Marek Biskupič. 

To sa stalo osudným aj horskému vodcovi a jeho manželke. Vo Vysokých Tatrách v septembri napadlo veľa snehu. Napriek tomu zariskovali a zaplatili tú najvyššiu cenu. Rok 2022 sa skončil takmer rovnako tragicky ako začal. Dvojica Slovákov nerešpektovala upozornenia a doplatila na to pod Priečnym sedlom, kde ich zabila lavína. 

Tento rok majú horskí záchranári za sebou aj veľa náročných pátracích akcií. Tá najdlhšia bola v Belianskych Tatrách, trvala takmer 10 dní. Poliaka, žiaľ, našli mŕtveho. "Určite treba mať výstroj adekvátnu terénu, no takisto aj skúsenosti," dodáva Marek Biskupič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy