Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Poslanci nemajú problémy iba s pracovnou morálkou, ale aj s výslovnosťou mien svojich parlamentných kolegov
Zdielať na

Poslanci nemajú problémy iba s pracovnou morálkou, ale aj s výslovnosťou mien svojich parlamentných kolegov

BRATISLAVA / György, Ďorďi či dokonca Džordži? Voľba, pred ktorou nejedného poslanca zaleje studený pot. Zástupcov maďarskej menšiny je síce v súčasnosti v parlamente ako šafranu, no ani po troch rokoch ich mnohí kolegovia nevedia správne osloviť. Jazykovú zdatnosť si tak môžeme zapísať do dlhého zoznamu cností, ktorá nie je pre vstup do slovenského parlamentu podmienkou.

Do parlamentu sa dostal iba ako náhradník, no patrí medzi tie výraznejšie tváre.Podľa kritikov plní v lepšom prípade úlohu spojky igora Matoviča, v tom horšom Viktora Orbána. Kandidoval ako Juraj, dnes je z neho Gyimesi György. Zmenu mena absolvoval až ako poslanec, no tvrdí, že s politikou to nemá nič spoločné. "Keď som sa narodil sa nemohli dávať maďarské mená na Slovensku. je to v našej rodine tradícia lebo aj môj otec je György," povedal Gyimesi.

V minulosti brojil proti dúhovým vlajkám. Podobne ako zástupcovia LGBTI+ komunity pritom aj on musí o svoju identitu bojovať. Hoc má o nej jasnú predstavu, kolegovia v parlamente ju odmietajú akceptovať. Kým u poslanca Gyimesiho ide zo strany kolegov neraz o naschvály, Jánovi Szolosovi komolia meno nechtiac. Od začiatku volebného obdobia sa s výzvou pasuje najmä predseda Boris Kollár.

No a pri maďarských menách nekončíme. Skomoliť a to poriadne vtipne zvládnu poslanci aj rýdzo slovenské mená. Svoje by vedel rozprávať poslanec Miloš Svrček. To, ako jeho meno skomolili, si môžete pozrieť v našej reportáži

Súvisiace články