Oblačno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Na Záhorí majú modernú farmu. Sliepky, ktoré na nej chovajú sú vraj šťastné
Zdielať na

Na Záhorí majú modernú farmu. Sliepky, ktoré na nej chovajú sú vraj šťastné

ZÁHORIE / Sú ľudia, ktorí sa nestarajú len o vlastné šťastie, ale aj o šťastie sliepok. Pracujú na super-modernej farme na Záhorí. Počítač tam rozhoduje o tom, koľko krmiva zožerú, koľko vody vypijú. Dokonca aj o tom, kedy im otvoria rolety. Nosnice sa pohybujú vo voľnom výbehu, a sú to asi naj-šťastnejšie sliepky, hneď po tých dedinských.

Na farme denne sliepky znesú okolo 1700 vajec. "Vajíčka musíme triediť. Niektoré sú ťuknuté, niektoré sú špinavé, tie by sa asi nepredali. Mierne špinavé ich dočisťujeme, triedime a ukladáme," uviedol pán Peter, pracovník zo živočíšnej výroby. Chovajú tam dvetisíc nosníc. Táto farma je jedinečná tým, že krmivo a vodu dávkuje počítač. "Je tam zariadenie, ktoré nám vie určovať priemernú sliepku nosnicu. Lebo v určitom veku musí mať určitú hmotnosť, aby sme vedeli či toho krmiva treba ubrať, alebo pridať," vysvetlil riaditeľ spoločnosti Ľuboš Irša.

Hala je riadená centrálne z Viedne. Aj to kedy sliepky pôjdu von, rozhoduje technika. "Kedy nám ona otvára a nastavuje svetelný režim tých sliepok. Sliepka znáša vtedy vajíčko, keď cez oko jej prechádza určité množstvo svetla," konkretizoval Irša.

V čase nepriaznivého počasia sa nosnice môžu zdržiavať v zimnej záhrade. "Keď prší, alebo je blato tak vtedy, aby sme ich mohli púšťať," uviedol Irša. Nosnice kŕmia bio potravou. Výhodou, tejto mobilnej haly je to, že môžu ju presúvať, na ďalšiu časť pozemku, tam kde je tráva. "Postavili sme ju preto, aby sme mohli po pasienku posúvať, v čase keď už vyžerú tie sliepky tu pašu," ozrejmil Irša

Tento spôsob chovu je veľmi náročný na priestory. Na Slovensku je veľmi zriedkavý. "Typ voľný výbeh, sliepky ktoré na Slovensku takýmto spôsobom chováme iba jedno percento," povedala Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej spoločnosti. Tieto sliepky možno smelo nazvať šťastnými. Ich život by sa mohol prirovnať k tradičnému chovu na dedine u babky. Pre farmárov má však svoje nástrahy. "Určite pre tieto zvieratá je to veľmi pozitívny prvok. Na druhej strane, keď príde vtáčia chrípka, tak tieto zvieratá sú veľmi ohrozené," uzavrel ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy