Polojasno
20°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Ochranári majú opäť obavy, že aj tento rok bude vo Vysokých Tatrách burácať zábavná pyrotechnika
Zdielať na

Ochranári majú opäť obavy, že aj tento rok bude vo Vysokých Tatrách burácať zábavná pyrotechnika

VYSOKÉ TATRY / Zábavná pyrotechnika je síce vo Vysokých Tatrách zakázaná, ale to sa neustále vo veľkom porušuje. Ľudia napriek zákazu vítajú nový rok ohňostrojmi aj v chránených oblastiach. Pyrotechnika sa pritom nesmie používať už od druhého stupňa ochrany prírody.

"Každý rok to opakujeme, ale žiaľ stále sa nájdu jedinci, ktorí to porušujú," povedal správca TANAPu Peter Spitzkopf. Ochranári vyzývajú, aby ľuďom pri oslavách príchodu nového roka v Tatranskom národnom parku nechýbala hlave pokora a ohľaduplnosť. 

Do stresových situácií sa počas silvestrovskej noci dostávajú zvieratá, ktoré zápasia s vrtochmi zimy a nemajú zvyšnú energiu na rozdávanie. Ale ustrážiť množstvo ľudí, ktorí budú v národnom parku silvestrovať je nemožné. "Často sú to hoteloví hostia, ktorých ani hotelier nevie ukontrolovať," povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Lucia Blašková. 

V tatranskej informačnej kancelárii visia každoročne letáky s upozornením, čo sa na Silvestra môže a čo nie. Tí zodpovednejší sa chodia pýtať. "Mali by sme byť aj v tomto období vďační za to, že nemusíme počúvať ozvy takýchto rán aj naživo. Že si užívame mierové časy," dodáva správca TANAPu Peter Spitzkopf.

Bratislava ani tento rok novoročný ohňostroj neorganizuje 

Postará sa oň úrad vlády, odpáli ho z Bratislavského hradu. Uctí si tak 30. výročie vzniku republiky. Naplánovaný je aj rozsiahly program, pričom to najdôležitejšie sa odohrá na Hviezdoslavovom námestí. Už šiesty rok v hlavnom meste platí celoplošný zákaz pyrotechniky. Netýka sa len profesionálnych ohňostrojov. "Hviezdoslavovo námestie bude tou zónou, kam môžu prísť návštevníci a obyvatelia mesta odpočítať si posledné minúty alebo aj sekundy roka 2022 a privítať nový rok 2023. Taktiež bude pripravené aj pódium s DJ-om a pred polnocou vystúpi s koncoročným príhovorom primátor hlavného mesta Matúš Vallo," povedala hovorkyňa mesta Bratislava Dagmar Schmucková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy