Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Excesom v Národnej rade odzvonilo: Policajti budú môcť na poslancov použiť hmaty a chvaty
Zdielať na

Excesom v Národnej rade odzvonilo: Policajti budú môcť na poslancov použiť hmaty a chvaty

BRATISLAVA / Neprispôsobiví poslanci sa od januára musia mať na pozore. Neprídu len o plat, ale policajti na nich budú môcť použiť hmaty a chvaty. Šéf parlamentu očakáva, že si poslanci vstúpia do svedomia a zdvihne sa kultúra v pléne.

Excesom v Národnej rade SR zrejme nadobro odzvonilo. Teda aspoň by malo. Menia sa opäť pravidlá v rokovacom poriadku. V prípade, ak sa niektorý poslanec nebude vedieť vpratať do kože, tak ho parlamentná stráž môže vyviesť z rokovacej sály.

Verejnosť však nebude mať šancu to vidieť. Predseda národnej rady nechce z problémových poslancov robiť martýrov. "Vypneme kamery, vytiahneme ho von za krágel a vyhodíme von," hovorí Boris Kollár (Sme rodina). 

Poslanec zároveň príde aj o časť platu

Pozor by si mal dávať najmä Igor Matovič, ktorý od nového roka bude opäť drieť parlamentné lavice. Bol to práve on, kto bol centrom viacerých potýčiek.

"Ja si myslím, že na takých ľudí, ako je Igor Matovič, je aj parlamentná stráž krátka," hovorí Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

"Tým, že máme túto možnosť, tak som presvedčený, že sa každý bude chovať slušne," tvrdí Kollár. 

"To ukáže prax, to ukáže čas. Možno je to aj taký odstrašujúci moment," hovorí predseda poslenckého klubu strany OĽaNO Michal Šipoš. 

Líder Smeru-SD ale kontruje, že parlamentná stráž problém, ako taký, nevyrieši. A nie je jediný. "Poďme sa pozerať na to, kto ide do politiky a kto robí politiku a neriešme to teraz represívne, že budeme teraz za uší niekoho ťahať z Národnej rady SR," uviedol predseda strany Smer-SD Robert Fico. 

"Ja si nemyslím, že to má byť o parlamentnej stráži, ale o charaktere a hodnotách poslancov," tvrdí poslanec NR SR Branislav Gröhling (SaS). Funkciu parlamentnej stráže bude od januára zastávať Úrad na ochranu ústavných činiteľov. Zákon, ktorým sa zavedie skutočná stráž, poslanci totiž ešte neprijali. Poslancov tak pacifikovať budú policajti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy