Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Posledná rozlúčka s profesorom Vladimírom Krčmérym
Zdielať na

Posledná rozlúčka s profesorom Vladimírom Krčmérym

BRATISLAVA / Vo veku 62 rokov zomrel v utorok, 20. decembra, večer popredný slovenský lekár profesor Vladimír Krčméry. Vo štvrtok, 29. decembra, o 11:30 sa Kostole sv. Vincenta de Paul v Bratislave mu dala nielen blízka rodina. Rozlúčiť sa s ním prišli davy ľudí, kolegovia zo zahraničných misií a aj politici. Ako zdôraznil Eduard Heger, profesor Krčméry nebol darom len pre svoju rodinu. Záznam poslednej rozlúčky si môžete pozrieť v článku.

"Ďakujem za dobro, ktoré si prinášal nielen nám, ale všetkým naokolo," povedala na rozlúčke manželka Vladimíra Krčméryho. Od 9 do 11 hodiny mohla do kostola prísť široká verejnosť, rodinní príslušníci ľudí poprosili, aby dodržiavali protipandemické opatrenia a nosili respirátor.

Celý záznam poslednej rozlúčky s profesorom Vladimírom Krčmérym

​Uznávaný infektológ Vladimír Krčméry zasvätil svoj život pomoci ľuďom nielen na Slovensku, ale aj v najchudobnejších krajinách sveta. Svoju poslednú misiu ukončil v utečeneckom tábore v Kútoch. "Ešte v ráno dňa svojho skonania bol doktor Krčméry medzi sýrskymi utečencami v Kútoch, kde práve uzatvárali tábor, tam povedal: "Misia ukončená pokračujeme v ďalšej". Kto mohol tušiť, že úvahy o novej misii sa naplnia už v ten večer toho istého dňa," povedal pomocný bratislavský biskup Jozef Haľko. 

Počas svojho života sa zúčastnil na niekoľkých humanitárnych misiách či už v Kambodži alebo v Malajzii. Na Slovensku bol ale verejnosti známy ako jedna z osobností, ktorá nás sprevádzala pandémiou. "Sme to mohli vidieť od prvých dní pandémie, kde bol on ako ten skúsený, ktorý prechodil svet, zažil ťažké choroby, tak nás ubezpečoval, že to zvládneme," zaspomínal si Vladimíra Krčméryho Eduard Heger.

Po svätej omši ho na poslednú cestu odprevadila už len rodina. Miesto svojho posledného odpočinku má na Martinskom cintoríne v Bratislave

Súvisiace články

Najčítanejšie správy