Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slovensko už dostalo za pomoc Ukrajine z fondu EÚ prvých 40 miliónov eur, uviedol Naď
Zdielať na

Slovensko už dostalo za pomoc Ukrajine z fondu EÚ prvých 40 miliónov eur, uviedol Naď

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Slovensko už dostalo z Európskeho mierového nástroja za poskytnutú vojenskú pomoc Ukrajine prvých 40 miliónov eur. Na prelome rokov sa očakáva vyplatenie ďalších približne 40 miliónov eur. V rozhovore pre TASR to potvrdil dočasne poverený minister obrany, Jaroslav Naď (OĽANO).

Ako dodal, peniaze rezort okamžite používa na nákup munície a technológií pre Ozbrojené sily SR. Od začiatku ruskej invázie venovala Slovenská republika Ukrajine pomoc v celkovej hodnote približne 167,8 milióna eur. Súčasťou slovenskej pomoci bol okrem systému protivzdušnej obrany S-300 napríklad aj odmínovací systém Božena, päť vrtuľníkov, munícia, palivo či ručné zbrane. Ďalšou pomocou bolo darovanie 30 bojových vozidiel pechoty BVP-1, za ktoré Slovensko získa od Nemecka 15 bojových tankov Leopard 2A4.

Európsky mierový nástroj (EPF) vznikol v roku 2021 so zámerom posilniť bezpečnostné a obranné spôsobilosti členov Európskej únie aj jej partnerov a podporovať zachovanie mieru, medzinárodnej bezpečnosti a stability vo svete. Financovať mal napríklad nákup vojenského materiálu na podporu krajín v Afrike. Vojna na Ukrajine viedla k prehodnoteniu priorít EÚ. Do roku 2027 by mala byť vo fonde k dispozícii suma 5,7 miliardy eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy