Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Vianočné sviatky mnohým znepríjemnili zdravotné ťažkosti. Pred lekárňami čakali na lieky aj hodinu
Zdielať na

Vianočné sviatky mnohým znepríjemnili zdravotné ťažkosti. Pred lekárňami čakali na lieky aj hodinu

BRATISLAVA/BANSKÁ BYSTRICA / Na lieky si v týchto dňoch musíte jednoducho počkať. Situáciu komplikujú sviatky, cez ktoré je mnoho lekárni zatvorených a tie, ktoré sú v pohotovosti, nestíhajú. Mnoho pacientov kritizuje systém pohotovostných služieb. Tvrdia, že by otvorených lekární mohlo byť viac.

Ak vás prepadla choroba počas vianočných sviatkov, tak si vystojíte niekoľko minút aj pred pohotovostnou lekárňou. Dôvody návštev pacientov v lekárňach sú rôzne. Dôchodkyňa, ktorá je po operácii žlčníka odišla z kontroly s receptom na antibiotiká. Sťažovala si, že v jej okrese nemá pohotovosť žiadna lekáreň a musela zájsť niekoľko kilometrov ďalej.

Podobná situácia bola aj pred lekárňami v Banskej Bystrici. Plné parkovisko a dlhý rad ľudí. "Čakala som vyše hodiny a nemajú skoro nič, asi sa začneme liečiť bylinkami, ako naše staré mamy," uviedla obyvateľka. Zháňali kvapky do nosa či lieky na horúčku. Posledný decembrový týždeň v Banskobystrickom kraji zaznamenali zvýšenú chorobnosť na akútne respiračné ochorenia u detí do 5 rokov. Pri chrípke je najvyššia chorobnosť u tínedžerov do 19 rokov. "Toľko ľudí som ešte pred lekárňou nevidel," vyjadril sa obyvateľ Banskej Bystrice. Zákaz návštev pre chrípku platí v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. Na urgente je ale plno. Ľudia sem cestujú až z Horehronia. Počas sviatkov denne ošetrili v banskobystrickej nemocnici vyše 200 pacientov, išlo najmä o bolesti brucha, respiračné ochorenia a úrazy.

"Na Prvý sviatok vianočný absolvovali záchranári až 1 859 zásahov, viac ako na Štedrý deň. K najčastejším diagnózam, pre ktoré vyrážali k pacientom, patrili teploty, sťažené dýchanie a akútne bolesti brucha," uviedla hovorkyňa OS ZZS, Alena Krčová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy