Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pádu vlády sa aktuálny kabinet nateraz vyhol. Hnutie OĽaNO ale musí riešiť akútnejší problém
Zdielať na

Pádu vlády sa aktuálny kabinet nateraz vyhol. Hnutie OĽaNO ale musí riešiť akútnejší problém

BRATISLAVA / Problémom je napätie priamo v strane, kde sa vyprofilovala občiansko-demokratická platforma. Tá žiada rekonštrukciu vlády spoločne so SaS, za ktorých aktuálne hovorí minister Ján Budaj.

Zástupcovia platformy chcú, aby odišli z ministerských stoličiek Igor Matovič, Roman Mikulec, ale aj nový minister spravodlivosti Viliam Karas. Preto aktuálne rokujú vo vládnom hoteli Bôrik. 

Podľa poslanca Gyimesiho tam budú aj do noci. Situáciu pozorne sleduje aj prezidentka Zuzana Čaputová. Úradnícka vláda je podľa nej krajné riešenie. Pritom situácia je tak vážna, že premiér zrušil zahraničnú pracovnú cestu do Bruselu. "Pán minister Budaj a jeho odbojová skupina požadujú od klubu to, aby prispel k rekonštrukcii vlády v zmysle požiadaviek SaS. Sme momentálne na bode nula. Práve preto sme sa zišli, aby sme tento problém rozlúskli. Budeme tu sedieť dovtedy, kým nejaký rezultát z toho nevyplynie. My vieme, že pokiaľ by prišlo k odvolávaniu vlády, tak vláda padne. Čiže hráme sa s dvoma možnosťami. Buď rekonštrukcia vlády v zmysle požiadaviek SaS ústami Jána Budaja alebo predčasné voľby," vyjadril sa poslanec György Gyimesi.

"Pozorujem tú situáciu v parlamente. V každom prípade, akékoľvek riešenie teraz z tejto vládnej krízy, má v rukách buď parlament alebo vláda. Moje kompetencie prichádzajú do úvahy až potom. Som pripravená ich vykonať. A určite vykonať spôsobom, ktorý bude pre Slovensko ku prospechu," dodáva Zuzana Čaputová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy