Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Pred Vianocami ceny energií opäť vystrelili a mnohým tak pripravili neželaný vianočný darček
Zdielať na

Pred Vianocami ceny energií opäť vystrelili a mnohým tak pripravili neželaný vianočný darček

BRATISLAVA / Po čiastočnom poklese si to ceny energií opäť namierili do výšin. Príchod chladného počasia prinútil európske krajiny siahnuť do zásobníkov a výrazne zvýšiť spotrebu elektriny a plynu. O tom, či bude v zime energií dosť, rozhodne okrem počasia aj to, koľko ich budeme schopní ušetriť.

Po teplej jeseni ceny energií pre Vianocami opäť vystrelili do astronomických výšok a mnohým tak pripravili neželaný vianočný darček. Dôvodov je viacero, no tým najvýznamnejším je aktuálne prílev studeného počasia do Európy. "Je to bežný jav, ktorý súvisí s tým, že sa viac čerpá zo zásobníkov, že je väčší dopyt po plyne, a tým aj cena rastie," informuje výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu Richard Kvasňovský. 

Zamračené počasie bez vetra zároveň nedovoľuje tvoriť elektrinu z obnoviteľných zdrojov. "Európu v súčasnosti zachraňuje predovšetkým plyn a uhlie. Bez týchto fosílnych zdrojov by sme boli vybavení a hrozili by tu masívne blackouty," povedal analytik Stanislav Pánis. 

Pod nárast cien sa podpísal aj fakt, že väčšina kontraktov na dodávku energií sa končí práve na konci roka. Problémom je aj fakt, že Francúzom sa nepodarilo načas spustiť všetky atómové reaktory, a tak výroba jadrovej energie v krajine klesla na 30-ročné minimum. "Všetky práce sa snažíme dokončiť a splniť záväzok, aby sme touto zimou prešli hladko," informuje Luc Remont, výkonný riaditeľ energetickej spoločnosti EDF.

Do konca januára by malo Francúzsko dosiahnuť len dve tretiny celkovej kapacity. Nedostatok energie, napriek tomu nateraz nehrozí. "Rusko začalo posielať do Európy o niekoľko miliónov metrov kubických plynu viac, ako to bolo v minulých týždňoch a dodávky LNG a nórske dodávky sú pomerne vysoké a LNG je teraz na svojich rekordoch," povedal analytik Ján Pišta. 

To, dokedy budú energie na rekordných výškach, môže ovplyvniť viacero faktorov. Viacerí analytici očakávajú, že vrchol by mali dosiahnuť na prelome januára a februára. Ani potom však nemôžeme počítať s výrazným zlacnením a to aj napriek tomu, že sa nám darí obmedzovať spotrebu. Ak by totiž klesla až príliš, tankery so skvapalneným plynom by mohli Európu obísť a nasmerovať si to do Ázie. "To energeticky náročné obdobie bude trvať približne do roku 2026," dodáva analytik Stanislav Pánis.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy